FörsökerBerättelser från verklighetenHon säljer sina ägg på nätet

Hon säljer sina ägg på nätet

Av Pernilla Gudmundsson 215 Uppdaterad 29.06.11

Man kan fråga sig hur man kommer på tanken att donera ägg. Blod och plasma har man ju hört talas om, men ägg är inte precis top of mind…

– Det började med att jag såg ett program om ofrivillig barnlöshet på teve. Det slog mig att jag har ägg som dör varje månad medan andra kämpar förgäves månad efter månad. Jag förstod att de som inte lyckas har det väldigt jobbigt, det borde vara allas rätt att få bli föräldrar om man önskar det, säger Lizette.

 

På internetsajten donor.se förmedlas kontakter mellan de som vill ha ägg eller sperma och de som kan tänka sig att erbjuda det. Läs också om Erik som ger bort sina spermier. Här säljer äggdonatorn Lizette sina ägg. I andra länder är denna typ av verksamhet big business. Men för Lizette handlar det om något annat.

 

– Jag tror att om man gör gott för andra så kommer det tillbaka till en själv. Men visst, jag vill samtidigt ha en skälig summa pengar för detta. Vilken summa vet jag ännu inte, det har lite att göra med familjens situation.

 

Lizette håller just på att lära känna några intresserade par i Stockholm och Göteborgsområdet.

 

– Jag gör inte detta hur som helst och har sagt till alla som kontaktar mig att jag vill träffa dem först. Ifall det skulle bli så att vi ”klickar” och donationen blir av så har jag ett krav på att jag emellanåt får veta hur det går för familjen. Det är inte så att jag vill ha kontakt med barnet, utan bara veta att allt är bra. Om barnet skulle vilja träffa mig längre fram så är det helt ok.

 

Ofrivillig barnlöshet är ett stort problem i Sverige i dag. En del genomgår behandling, men för vissa grupper är den möjligheten stängd. Den svenska sjukvården är omgärdad av regler som gör att vissa faller utanför och söker på annat håll. Äggdonatorn Lizette säljer därför sina ägg privat. Till rätt person.

 

– Jag vill hjälpa. Och helst par som inte har fått några barn alls. Jag skulle kunna tänka mig att hjälpa samma par två gånger ifall de önskar fler barn.

Det råder brist på både donerade spermier och ägg i Sverige. Den privata sajten lämnar en öppning för dem som vill lägga upp donationen på sitt eget sätt men ger samtidigt inget medicinskt skydd eller lämnar någon garanti på smittfria donationer.

 

FAKTA

 

Vem kan få donerade ägg eller spermier?

 

Ofrivilligt barnlösa par där utredning visat att mannen inte har fungerande spermier eller kvinnan har fel på sina ägg kan få en donation inom svensk sjukvård. Paret och donatorn måste gå igenom en lämplighetsprövning och en medicinsk bedömning innan behandling kan erbjudas. Både ägg och spermiedonation är inte samtidigt tillåtet enligt lagen. På grund av bristen på äggdonatorer ges behandling endast till de par som inte har något annat behandlingsalternativ, det vill säga de som inte kan erbjudas vanlig provrörsbefruktning.

 

Paret som ska ta emot sperma- eller äggdonation måste vara gifta eller sambo.

 

Lesbiska par i Sverige har samma lagliga rätt till assisterad befruktning som kvinnor som lever i heterosexuella förhållanden. En lesbisk kvinna får inseminera om hon är sambo med en annan kvinna eller lever i registrerat partnerskap. I Sverige räknas båda kvinnorna som barnets föräldrar. Om ett lesbiskt par istället väljer att inseminera utomlands räknas bara kvinnan som föder barnet som förälder.

 

Som ensamstående kvinna har man inte rätt att få spermadonation i Sverige.

Donatorns och barnets villkor

 

Enligt svensk lag har de barn som kommer till genom donatorinsemination inom den svenska vården rätt att vid mogen ålder få uppgifter om sin biologiska pappa. Donatorn är införstådd med detta, men han har själv ingen möjlighet att ta reda på om något barn har blivit till med hjälp av hans spermier. Donatorn är helt anonym för mottagarparet, likaså är mottagarparet helt anonymt för donatorn.

 

I Sverige finns ingen lag som reglerar donation av könsceller utanför hälso- och sjukvårdens ram.

 

Källor: www.donor.se  www.karolinska.se

 

Läs mer:

Olika sätt att få barn som homosexuell

Erik ger bort sina spermier på nätet

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

De mest populära namnen på Island

Island ligger lite efter när det kommer till namnstatistik och den senaste statistiken är från 2018. Nedan hittar du de 50 bästa pojknamnen och flicknamnen....