UncategorizedMinStory: ”Amning är naturligt”

MinStory: ”Amning är naturligt”

Av Bebisvarlden 144 Uppdaterad 29.09.10

En ny undersökning från Socialstyrelsen visar att färre mammor ammar
och det under kortare tid. Amningshjälpen menar att det beror på att
det blivit känsligt med amning på offentlig plats.

Elisabeth har sju barn, hon har ammat dem alla när de behövde det. Ibland offentligt. Vad tycker du om offentlig amning? Rösta längst ner!

”Jag har sju barn. Jag har ammat dom alla. Två av dom slutade tidigt men de övriga ammade jag mellan 9-12 månader. Jag var ute bland folk. Gick till affärer och tittade samt till lekparkerna. Jag gick i och för sig aldrig till ett bibliotek men mycket väl till andra ställen där det fanns folk.

Blev mitt barn hungrig så gick jag och satte mig och ammade barnet. Naturligtvis så var jag diskret men barnet fick mat. Jag kan inte minnas att det var amningsförbud på den tiden. I alla fall inte med mina fem första barn. Men idag är det visst amningsförbud på vissa ställen. I övrigt är det diskret amning som gäller, hur man nu gör det egentligen. För när man ammar så visar man ju inte bröstet i sig utan den som väljer att stirra på en ammande kvinna ser ju bara ett litet barn som får sin mat.

Sen finns det kanske dom som inte skyler sig när de ammar. Det kan jag ju tycka att man gör som respekt för sitt barn och andra runtomkring och inte att förglömma – respekt mot sig själv. Jag hade alltid barnets snuttefilt med som jag lade om mitt barn som trygghet och som samtidigt dolde bröstet. Skulle även det vara motbjudande idag?

Det pratades mycket om amning då jag hade fått mitt sjätte barn. Satt jag på ett fik och mitt barn blev hungrig så frågade jag personalen om jag kunde amma mitt barn. På alla ställen jag var på när jag var ute så fick jag samma svar, fast formulerat olika sätt, att det inte var några problem.

Enligt experterna så är ju amning det bästa alternativet för ens  barn och man vill ju ge sitt barn det bästa som finns. Ska en mamma behöva stänga in sig hemma bara för att de inte kan ge barnet den mat de behöver när de behöver det? Eller ska en nybliven mamma bli tvingad att pumpa ut mjölken och flaskmata barnet?

De som klagar på att de behöver se när barn ammas kan ju titta åt ett annat håll. De behöver inte stirra? Ja det beror helt klart på vart man befinner sig med, men jag ser det bara som naturligt när en mamma ammar sitt barn.

Elisabeth Nilsson är 38 år och bor i Borgholm. Hon lever tillsammans med sambo och deras 7 barn. Barnen är i åldrarna 16, 13, 12, 7, 7, 4, 2. Sambon har dessutom två barn sedan tidigare som är 18 och 16 år.

Läs mer: Amning  -hur ofta?

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

Ge dig själv tid som nyförlöst och mamma

”Kvinnan har haft gott om tid på sig att vänja sig vid alla förändringar i kroppen under graviditeten. Men efter förlossningen händer det mycket...