UncategorizedOlika villkor för män och kvinnor med barn

Olika villkor för män och kvinnor med barn

Av Pernilla Gudmundsson 69 Uppdaterad 21.05.08
Kvinnor som har barn får sämre lön än de som inte har barn. Män som skaffar barn får däremot högre lön och bättre jobb. En ny undersökning som fackförbundet TCO låtit göra bekräftar tidigare undersökningar.
– Cheferna verkar räkna med att det är kvinnorna som kommer att vara hemma med barnen när de blir sjuka och inte papporna. Därför får de sämre lön och mindre viktiga uppgifter på jobbet, säger Lena Orpana, en av utredarna till TV4.

Man kan spekulera i om orsaken är ekonomisk eller om det bygger på gamla uppfattningar om att kvinnor är de som bäst tar hand om barn. För trots att kvinnor i högre grad än män utbildar sig och har högre kvalifikationer så ser det alltså fortfarande ut såhär. Kvinnor tjänar generellt sett mindre än män, även för likvärdigt eller lika arbete. De tar ut mest föräldraledighet och vab-dagar, och jobbar också oftare deltid när de får barn än vad män gör. Den som spenderar mest tid med barn får ju onekligen mest kunskap om hur de ska skötas. Orsak eller verkan?

– Det är förfärande att se hur gamla mönster upprepas, säger Sture Nordh, ordförande i TCO.

Läs mer:
 

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 
Föregående artikel
Nästa artikel

Senaste artiklarna:

Nyfödd

* Vi återger genomsnittsvikt och -längd. Normalvärdena för flickor är mellan 2,8 och 4,6 kilo och längd mellan 47 och 54 cm. Pojkarnas normalvärden...