UncategorizedSå räknas vikt, längd och ålder ut

Så räknas vikt, längd och ålder ut

Av Bebisvarlden 930 Uppdaterad 12.11.07
Det finns flera sätt att räkna ut ett fosters ålder på. Vi har valt att använda samma sätt som läkare och barnmorskor gör, alltså att fostrets ålder räknas från det att graviditeten startade.
Ålder:
Utgångspunkten är sista menstruations första dag. Själva befruktningen äger rum cirka 14 dagar senare. Därmed är man alltså inte gravid de första 14 dagarna av graviditeten.
 
Den dag som menstruationen uteblir har det gått fyra veckor sedan sista menstruations första dag. Vi utgår från den genomsnittsliga menstruationscykeln på 28 dagar. En graviditet varar i genomsnitt i 40 veckor och två dagar, men eftersom det också räknas som normalt med plus/minus två veckor har vi tagit med flera veckor.
 
När det har gått nio veckor av graviditeten är fostret sju alltså veckor gammalt. Man kan då säga att man är nio veckor gravid eller att man är i vecka 10 (den vecka som inletts men inte fullföljt)
 
I många böcker om fosterutveckling hänvisas till fostrets ålder (från befruktningen) och inte till graviditetslängden.
 
Vikt och längd: 
De vikt och längdangivelser som finns i texterna är genomsnittsliga och bygger på aktuell litteratur. Man ska se på dessa siffror som en fingervisning, foster precis som barn utvecklas i olika takt. Den längd som ges vid ultraljud är lika med längden från toppen av huvudet till stjärten (CRL, Crown-Rump-Length). Efter hand som fostret rätas ut anger vi också den fulla längden.
 

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

De mest populära namnen på Island

Island ligger lite efter när det kommer till namnstatistik och den senaste statistiken är från 2018. Nedan hittar du de 50 bästa pojknamnen och flicknamnen....