GravidKommunicera med barnet i magen

Kommunicera med barnet i magen

Av av Pernilla Gudmundsson. Ill Foto: iStock.com 390 Uppdaterad 14.11.07
Barnets sinnesorgan bildas så tidigt som i tredje månaden och under resten av graviditeten fortsätter de att utvecklas och specialiseras. Månaderna i livmodern är barnets första miljö och det är mycket man kan göra för att kommunicera med barnet.
 
Förr i tiden hade man koll på det där med att moderns situation påverkade barnet. För cirka 1000 år sedan hade kineserna klinker som bara tog emot gravida. De låg i natursköna omgivningar där det var lugnt och stilla. Man visste att när mamma slappnar av så mår barnet bra.
Läs mer: Små bebisar kommunicerar

Mamman är barnets kanal till världen
Det som påverkar mamman påverkar fostret. Dina tankar, sinnesstämning och känslor över tid är därför viktiga. Långvarig stress kan oroa barnet. Om du är trött men inte tillåter dig att vila kanske du märker att barnet rör sig oroligt. Det finns inga nervbanor eller annan fysisk förbindelse mellan barnet och mamman, men adrenalin och andra ämnen och hormoner kan gå igenom moderkakan och påverka barnet. Ta därför, om inte av andra skäl, hänsyn till dig själv och hur du mår!

Får tidigt smak på livet
Barnet använder smaksinnet varje dag. det kan tidigt skilja mellan det som smakar surt och det som smakar bittert. Luktsinnet är fortfarande passivt, det måste nämligen ha luft för att fungera.
Synen måste ha ljus för att fungera, så den blir inte helt färdigutvecklad förrän några veckor efter barnet är fött. Men foster reagerar på ljust och mörkt, till exempel skillnaden mellan om mamman är ute i bikini en solig sommardag eller är inomhus klädd i en svart klänning.

Vad kan barnet höra?
Barnets hörselorgan utvecklas tidigt i graviditeten, först av alla sinnesorgan. De första ljudintrycken är inte baserat på hörsel utan mer på ett kroppsintryck när det fångar upp mammans hjärtslag. Barnet hör också allt brus och buller från mammans blodsystem och tarmar.

Eftersom fostret är omgivet av fostervatten uppfattar det inte ljud, röster och musik på samma sätt som vi hör dem. Om man sätter pluggar i öronen och hörlurar utanpå får vi en realistiskt bild av vad bebisen kan höra utifrån. Barn kan uppfatta röster i normal samtalston, särskilt a-ljud.

När man spelar musik högt kan barnet uppfatta den, och rytmen. Men mellanörat hos foster är fyllt av vätska, så det ska en del till för att sätta trumhinnan i rörelse. Man har kunnat se att barnet i magen vänder sig mot mammans röst när hon pratar och mot pappan, eller annan person när han eller hon pratar. Barnet kan komma ihåg ljud det hör under graviditeten. Att prata, sjunga eller spela musik (högt!) för barnet är ett alltså ett sätt att börja lära känna varandra!


Beröring är livsviktig

Redan från fyra månader, då fostret bara är 4 cm långt, kan det reagera på beröring. Om man stryker med handen över magen kan det lugna barnet. Från den sjunde månaden kan man känna hur barnet ligger i magen och i slutet av graviditeten kan man leka med barnet genom att trycka ett finger lätt i sidan. Barnet kommer att uppfatta rytmen och försöker då att trycka sig mot fingret. Undersökningar visar att spädbarn som får mycket beröring de första dagarna i livet går snabbare upp i vikt och har bättre motorik än de som låg mer för sig själv.

Barnets sinnen är vidöppna från födelsen

Ljus, mörker, färger, former, lukter och rörelser kopplas sammans med upplevelser av ansikten, hår, röster, känslan att bli berörd, upplyft, få mat och bli gosad med. Det är så ditt barn börjar lära sig om omvärlden och sitt förhållande till den. Barnets behov av närhet och kontakt är omättligt. Så lär det känna er som föräldrar och ni lär känna barnet, dess behov och reaktioner. Men man kan börja redan innan barnet föds!

Att snacka med en mage!?
Vssa tycker det känns onaturligt att prata med barnet medan det ligger i magen. Men testa! Barnet hör i alla fall dig. Och  kanske får du svar…

 

Mer om graviditeten

 

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

7 miljötips för familjer som vill sluta använda plast

• Använd tygpåse eller väska istället för plastpåsar när du handlar. När det är möjligt, köp matvaror som inte är plastförpackade. • Använd matlåda i stål eller glas...