UncategorizedSnus fördubblar risken för andningsuppehåll

Snus fördubblar risken för andningsuppehåll

Av Patrik Wallgren, Foto: Privat 60 Uppdaterad 01.09.11

Barn till mödrar som snusar under graviditeten löper större risk att drabbas av andningsuppehåll än barn till rökande mödrar, visar en svensk undersökning. Även nikotinplåster och nikotintuggummi ökar troligen risken för andningsuppehåll.

Risken att ens barn ska drabbas av andningsuppehåll, så kallad apné, är dubbelt så stor om man som blivande mamma snusar. I jämförelse är risken för andningsuppehåll i relation till rökning under graviditeten hälften så stor. Det visar en studie med 610 000 svenska spädbarn födda mellan 1999 och 2006.

Forskningsledaren Anna Gunnerberck vid Karolinska institutet säger till Reuters att snus, som av många anses vara mindre skadligt än cigaretter under graviditeten, inte är ett bra alternativ för havande.

– Det kan ha en lite annan effekt än rökning men det är ändå inte säkert under graviditeten.

Läs: Sluta röka

Nikotin, oavsett hur det intas påverkar barnet.

Gravida mödrar som, av hänsyn till det kommande barnets hälsa, byter ut cigaretten mot snus eller nikotinplåster bör tänka om.

Det är troligt att även nikotinplåster och nikotintuggummin ökar risken för andningsuppehåll hos barnet. Därför ska dessa produkter inte ses som ett alternativ till rökning för blivande mammor, skriver forskarna.

Hos spädbarn kan apné leda till sömnstörningar och göra barnen mer infektionskänsliga.

Studien publiceras i tidskriften Pediatrics.

Källa: TT

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

Nyfödd

* Vi återger genomsnittsvikt och -längd. Normalvärdena för flickor är mellan 2,8 och 4,6 kilo och längd mellan 47 och 54 cm. Pojkarnas normalvärden...