UncategorizedVarannan mamma vill bli hemmafru

Varannan mamma vill bli hemmafru

Av av Patrik Wallgren Ill Foto: iStock.com 79 Uppdaterad 25.10.11

Det är trendigt att vilja vara hemma med sina barn. En ny undersökning visar att 45 procent av Sveriges mammor skulle vilja vara hemmafru om de fick möjlighet.

Det är familjeliv.se som har frågat svenska mammor om de vill vara hemmafruar och nästan hälften svarade ja. Över tiotusen svarade på enkäten.

Läs också: Belöning fungerar inte

Framförallt är det unga mammor mellan 18 och 29 år som vill vara hemma, i den gruppen svarade 53 procent ja. Men även i gruppen mammor mellan 30 och 44 så svarade 40 procent att de skulle vilja vara hemma om de kunde.


Trendigt med fler barn
Att utöka familjen med ett tredje barn har blivit allt vanligare sedan det sena 90-talet, enligt Statistiska Centralbyrån SCB. Trenden är starkast i storstadsområdena och bland högutbildade med hög inkomst.

Framför allt är det 80-talisterna som får barn tidigare och oftare.

– Det är status med många barn. Det visar att man är lyckad. På samma sätt som ett fint hus, en framgångsrikkarriär eller dyra märkeskläder. Det visar att man har råd, säger Marina Nilsson författare till bland annat Hemmafru 2.0 .

 


Fler vil bli hemmafruar
Trenden att skaffa många barn hänger samman med att fler och fler vill bli hemmafruar. För inte så länge sedan ansågs det okultiverat och gammaldags att vara hemmafru och att ha många barn. Det sågs som en symbol för låginkomst och fattigdom. I dag är det inte längre så.

 – Tanken om att vara hemmafru har blivit både fin och accepterad. En otryggvärld gör oss mer trygghetssökande och tillbakablickande, säger Marina Nilsson

Sannolikheten för att man gör slag i saken och faktiskt avstår från karriär etc. för att i stället stanna hemma med barnen ökar med ju fler barn man skaffar sig.

– Har man tänkt bli hemmafru fullt ut, underlättar det om man har fler barn. Har man en hel flock med ungar så kan man ha ett hemma-dagis, säger Marina Nilsson

Trenden med att ett tredje barn blir vanligare kan medföra att SCB gör om sina prognoser om fruktsamheten hos svenska kvinnor. Fruktsamheten, ett mått på hur många barn kvinnor föder, är i dag omkring 2.

Läs mer: Vilken föräldratyp är du?

Källor: SCB, Familjeliv.s, TT

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 
Föregående artikel
Nästa artikel

Senaste artiklarna:

Nyfödd

* Vi återger genomsnittsvikt och -längd. Normalvärdena för flickor är mellan 2,8 och 4,6 kilo och längd mellan 47 och 54 cm. Pojkarnas normalvärden...