FörsökerFörberedelserHur lång tid tar det?

Hur lång tid tar det?

Foto: Shutterstock
Av Av Tone Ingrid Lian 331 Uppdaterad 06.06.07
De flesta som planerat att bli gravida vill se resultat direkt. Nu är tiden inne! Förväntningarna är stora och det är naturligt att hoppas på fullträff vid första försöket.
Vissa blir besvikna när man inte får till det direkt men det är helt normalt att inte bli gravid under första försöksperioden. Faktum är att chansen att bli gravid bara är 20 procent i varje period. 
 
Det finns alltså ingen grund till oro om du inte får ett blått streck samma månad som försöken börjar. Statistiskt sett tar det mellan fyra och tio månader  för de flesta friska och fruktsamma par att bli gravida.
 
Översikten nedanför baseras på siffror från USA och visar hur stor procentandel av de försökande som blev gravida inom totalt 18 månader.

Inom första månaden 25 procent
Inom sex månader 60 procent
Inom nio månader 75 procent
Inom 12 månader 80 procent
Inom 18 månader 90 procent

Om befruktningen äger rum inom två till fyra månader tycker de flesta par att det är en OK väntetid. Men om försöken fortsätter och börjar närma sig halvåret är det inte onormalt att börja känna sig bekymrad eller frustrerad. Det behöver absolut inte vara något fel på någon av er även om det tar lite tid att bli gravid, men många par vill ändå i det laget undersöka vad som kan vara orsaken till att det inte lyckas.

Man kan öka sina chanser genom att försöka pricka in rätt period.
Läs om dina fertila perioder här 

Vad kan påverka försökstiden?
Många har använt preventivmedel innan de bestämmer sig för att försöka bli gravid. Hur lång tid det tar från det att man slutar med dessa tills man är fruktsam hänger samman med vilken typ av prevention man använt.

Här kan du läsa mer om hur olika preventivmedel påverkar

Generellt hälsotillstånd
Det generella hälsotillståndet är en viktig faktor när du försöker bli gravid. I en förberedelsefas väljer många par att försöka sluta med dåliga vanor. Om en eller båda röker ökar det risken för att prövotiden kan bli lång.

Övervikt är en annan faktor som spelar in. Babyvärlden har intevjuat fertilitetetsläkare Margareta Kitlinksi om orsaker till att man inte blir gravid:

Läs mer om vad som påverkar fertiliteten här

Du kan också ställa en egen fråga till Babyvärldens fertilitetsläkare Margareta här:
Frågor och svar om fertilitet 

När bör vi söka hjälp?
När man har försökt i ett år utan att bli gravid kan man be om att få göra en utredning. Kontakta din läkare om det närmar sig så kan du få en remiss. Vissa väljer också att ta direkt kontakt med fertilitetsklinik. Är man över 35 kan man få påbörja utredning redan tidigare.


Läs mer:
Ofrivillig barnlöshet

Provrörsbefruktning – IVF
 

Foto: (C) Istockphoto 

 

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 
Föregående artikel
Nästa artikel

Senaste artiklarna: