Bebis1 vecka

1 vecka

Av Bebisvarlden 18 Uppdaterad 08.02.23

Om barnet: De otroliga sinnena

Våra fem sinnen gör det möjligt för oss att ta emot intryck utifrån. Sinnena är spädbarnets viktigaste verktyg för att ta emot information. Varje nytt ljud och varje ny smak, lukt och beröring är en ny upplevelse för bebisen och måste bearbetas och omvandlas till kunskap och erfarenhet. Vår känslighet för beröring utvecklades tidigt i fosterstadiet. Ett två månader gammalt foster, bara 4 cm, reagerar på beröring.

Spädbarnets sinnen är väl utvecklade för att ge det nyfödda barnet kunskap om sitt nya liv utanför livmodern. Det lilla barnet lärde sig mycket genom sina sinnen redan innan det föddes! Barnet använder sinnena i ett samspel som kan liknas vid ett pussel: varje liten bit av information sätts ihop med andra för att skapa en helhet och ett sammanhang. Så lär sig ditt nyfikna lilla barn om den nya världen som det plötsligt blivit en del av.

Det nyfödda barnet som kommer från en varm, mörk och skyddad tillvaro i livmodern ska förhålla sig till mycket nytt. Men lyckligtvis har barnet ett försvar som skyddar mot alltför många sinnesintryck. Till exempel är synen inte fullt utvecklad vid födseln, för att barnet inte ska kunna uppfatta allt som sker runt omkring.

Smak
Spädbarnet har fler smaklökar än vuxna och redan från födseln föredrar barnet sött framför surt, beskt eller salt. Kanske beror det på att den livsviktiga modersmjölken är söt? Barnet reagerar på samma grundsmaker med ungefär samma ansiktsuttryck som vuxna. Barnet ”översätter” också lukt till smak. Vid doften av en söt banan blir ansiktsuttrycket lugnt och barnet smackar nöjt med läpparna i väntan på den härliga söta smaken.

Luktsinnet
Luktsinnet är människans äldsta och mest primitiva sinne. Det är väl utvecklat hos spädbarnet och redan från att det är nyfött kan barnet skilja doften från sin egen mamma och en annan kvinna. Detta vet vi från försök där man hängt amningsinlägg från mamman och en okänd kvinna vid sidan av barnet. Barnet kommer att vilja vända sig mot amningsinlägget från sin egen mamma, vilket också visar att barnet vet vilket håll doften kommer ifrån. Det är inte på mjölkdoften som barnet känner skillnad, utan på doften av huden.

Hörseln
Barnet reagerar på ljud redan i graviditetsvecka 24 och kan känna igen ljud från fosterstadiet. Barn som har fått höra ett speciellt musikstycke som foster kommer att reagera särskilt på detta efter födseln.

Det nyfödda barnet föredrar sin mammas röst, som de redan känner igen, och föredrar rent generellt kvinnoröster framför mansröster. Det tar ofta några sekunder för barnet att reagera på ljud, men det betyder inte att barnet hör dåligt.

Spädbarnet blir lugnt av låga rytmiska ljud, medan plötsliga skarpa ljud gör barnet oroligt. Det ljud som enklast kan lugna ner barnet är mammas röst som sjunger eller småpratar. Barnet blir också lugnat av sin mammas hjärtslag som det också känner igen sedan innan födseln. Hörseln har sannolikt inget att göra med de första ljuden barnet gör själv. Men från 2-3-månadersåldern när barnet börjar ”svara” när föräldrarna pratar med det blir skillnaden tydligare mellan de ljud döva och hörande barn gör.

Synen
Synen är det sinne som är minst utvecklat vid födseln och utvecklas därför snabbast och mest märkbart de första månaderna. Ett nyfött barn är närsynt och ser bäst på ett avstånd på 20-30 cm, vilket är ungefär avståndet mellan barnets ansikte och ansiktet på den som bär barnet. Den nyfödda kan bara fästa blicken några sekunder i taget. Man tror att synskärpan är ca 1/40 av en vuxen persons. Förenklat kan man säga att synutvecklingen startar med en enkel oskarp bild där sedan nya sidor och detaljer gradvis tillkommer. Barnet ser världen genom ett allt finare raster.

Man antar att nyfödda är färgblinda och allra lättast uppfattar kontraster i svart och vitt. Färgsynen kommer runt 2-månadersåldern, precis som förmågan att se skillnad mellan klara och starka färger (grundfärgerna) som också ger bra kontraster.

Omkring 1-månadersåldern kan ditt barn hålla blicken på något som rör sig framför ansiktet. Men blicken är så kallad ”ryckig” och följer inte rörelsen. Barnet ser på objektet, flyttar sedan blicken till ett nytt ställe och håller det där tills objektet har rört sig vidare. Vid 2-månadersåldern hänger blicken fortfarande lite efter, men vid 3 månaders ålder är ögonrörelserna lika mjuka och följsamma som hos en vuxen. När ditt barn är 4 månader har synen utvecklats och är nästan lika skarp som hos en vuxen.

Det råder oenighet om hur väl spädbarnets djupseende fungerar. Förmodligen ser det saker som är nära tydligare än saker som är långt borta.

Känsel
Huden är människans största känselorgan och spädbarnets händer och läppar är särskilt känsliga för beröring. Barn älskar att bli burna, kramade och klappade. Här kan pappa bidra extra mycket och ge barnet nya erfarenheter med sin mörka röst, annorlunda doft och andra sätt att hålla i barnet. Fysisk närhet skapar trygghet för barnet och ger en känsla av att bli beskyddat och älskat. Detta är viktigt för barnets känslomässiga utveckling. Forskning visar att närhet och trygghet också påverkar barnets fysiska tillväxt positivt. Allra helst skulle barnet önska att alltid känna någon form av kroppskontakt. När det inte blir buret kan en filt runt kroppen skapa en känsla av trygghet. Detta kan vara relaterat till minnen från fosterlivet. Där omslöts barnet av varmt fostervatten och mjuka livmoderväggar.

Spädbarnet använder också munnen som känselorgan. Från att det är omkring 3 månader gammalt stoppar barnet allt i munnen för att undersöka form, material, smak och lukt. I flera månader framöver är barnet ivrigt upptaget med den här leken och lär sig mycket av de erfarenheter det gör. A Meltzoff gjorde ett försök där han lät spädbarn suga på två olika sorters nappar, en slät och en knölig. Därefter visade han barnen båda napparna samtidigt. Barnen såg mest på den napp de senast sugit på. Detta visar att barnet också kan samordna känsel- och synsinnet.

Senare lär sig barnet att utforska föremål, mat och annat med händerna. Barnet tycker om att ta på människor, olika ämnen, textilier för att ta reda på vad som är hårt och mjukt, blött och torrt. En helt ny värld öppnar sig för den lilla nyfikna människan som fortfarande har så mycket nytt att utforska.

Till föräldrarna: Lär känna barnet bättre och bättre

Ni har fått ett unikt och enastående barn att ta hand om. Ett socialt litet barn som redan från födseln tydligt talar om att det behöver er.

Kom ihåg att närhet och mys skapar trygghet och samhörighet för både stor och liten. Visa barnet att ni tycker om det – och om varandra!

Prata och pladdra och kom ihåg att bebisen känner igen era röster från tiden i magen. Ni är inte ensamma om att gosa oavbrutet med den lille och smeka den mjuka bebishuden. Kroppskontakt är mer än bara mys och gos. När ni tar i bebisen lär hen känna sig själv och förstår mer om vem hen är. Kanske har ni märkt att det fungerar lugnande med småprat och lågt sjungande?

För en del kommer mamma- och pappainstinkterna meddetsamma. För andra kan det ta lite längre tid att knyta an till barnet. Många är väldigt känsliga och sårbara efter födseln. Söta små spädbarn sätter genast i gång alla känslor på en gång – kanske både glädje, lycka, oro och längtan?  Kanske var graviditeten jobbig eller förlossningen svår? Kanske blir inte dagarna precis så som ni hade föreställt er? Kanske längtar ni tillbaka till graviditetstiden? Kanske är ni osäkra på om bebisen får tillräckligt med mjölk eller varför den gråter?

Det är många frågor i början ... Tänk på hur många saker ni gör för allra första gången. Det är inte alls ovanligt att fundera över om man gör rätt, om barnet har det bra och om allt kommer att gå bra framöver. Lita på er själva, de allra flesta föräldrar är fullt kapabla till bra och fin omsorg om sitt barn. Ha tålamod och ge varandra tid att lära känna varandra. Prova er fram till det som känns naturligt i just ert föräldraskap. Låt gärna bebisen visa er vägen och var uppmärksamma på signaler och reaktioner som bebisen ger er. Mycket är nytt just nu och vägen där ni ska upptäcka er själva och varandra i era föräldraroller har precis börjat!

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 
Föregående artikel
Nästa artikel

Senaste artiklarna:

Nyfödd

* Vi återger genomsnittsvikt och -längd. Normalvärdena för flickor är mellan 2,8 och 4,6 kilo och längd mellan 47 och 54 cm. Pojkarnas normalvärden...