BebisNyfödd

Nyfödd

Av Bebisvarlden 478 Uppdaterad 16.10.23

Födelsevikten varierar mycket, men flickor väger i genomsnitt 3,5 kilo och är 50 centimeter långa. Pojkar är lite större, genomsnittstalen är 3,8 kilo och 52 cm.*

* Vi återger genomsnittsvikt och -längd. Normalvärdena för flickor är mellan 2,8 och 4,6 kilo och längd mellan 47 och 54 cm. Pojkarnas normalvärden är 2,8 till 4, 8 kilo och 47 till 55 cm.

Om barnet: Hej världen, ta hand om mig

Det nyfödda barnet kan mer än många tror. Det använder alla sinnena från första stund och söker gärna ögonkontakt med en gång i några få sekunder. Bebisen luktar och smakar på förälderns hud och känner beröring. Alla bebisens sinnen går på högvarv – särskilt lukt, smak, hörsel och beröring.

Beröring är viktigt och det här sinnet utvecklas tidigt i fosterstadiet. Födseln är en stark upplevelse med tanke på beröringssinnet. Det nyfödda barnet har ett stort behov av kroppskontakt, trygghet och omsorg från föräldrarna. Att röra vid och smeka barnet är viktigt för att det ska känna sig tryggt och älskat. Kroppskontakt är viktigt för barnets utveckling både mentalt och fysiskt. Forskning har visat att barn som får mycket trygghet och omsorg från sina föräldrar de första dagarna, veckorna och månaderna utvecklas också fortare på det fysiska planet.

Bebisen har redan kunnat höra dig i flera månader och kommer att kunna känna igen ljud som det hörde i fosterstadiet. Barnet söker efter röster som det känner igen eller musik som det hört. Forskning visar att barnet lugnar ner sig när det hör musik som det känner igen från fosterlivet. Nyfödda föredrar också ljusare röster och det är också därför vi gärna pratar med ljusa röster till bebisar. Barnet tycker om att lyssna på människoröster. Prata med barnet redan från början, gör ljud, nynna och sjung. I början kan det kännas lite märkligt som förälder, eftersom barnet inte förstår vad ni säger, men fortsätt ändå att prata. Bebisen kommer, redan efter den första månaden, att visa att den lyssnar genom att den rör sig mindre och lyssnar tydligt. När bebisen är runt fyra månader kommer den att aktivt vända sig mot ljud.

Milstolpar vid födseln:

  • Barnet kommunicerar från födseln – ansiktet uttrycker känslor, händer och fötter förstärker behoven och gråten blir snabbt nyanserad.
  • Behoven för mat, värme, närhet och trygghet behöver täckas för att barnet ska växa och känna sig tryggt och älskat
  • Barnet kan hålla huvudet uppe i några få sekunder.
  • Bebisen använder alla sinnen från första stund – studerar ansikten, ljud och känner igen mammas röst och doft. Den smakar på huden och känner beröring.
  • Barnet söker sig omedelbart mot bröstet efter födseln.
  • Bebisen imiterar ansiktsuttryck.

 

Till föräldrarna: Ta er tid för att lära känna varandra

Grattis! Det är stort att få barn och man har ofta tusen frågor om vad man ska göra, hur man ska göra och när det ska göras. Det allra viktigaste och enklaste är att spendera tid tillsammans, så mycket det går. Ge varandra och bebisen tid för att lära känna varandra. Bebisen är klar för att söka social kontakt med sina närmaste direkt från födseln och de här första dagarna börjar ni skapa ett viktigt samspel mellan varandra. Tid är nyckelordet! Boka inte in en massa gäster hemma, cafébesök eller annat den här första tiden. Låt det vara lite undantagstillstånd dem allra första tiden.

Föräldrar och syskon är viktigast i början. Alla ska lära känna varandra och skapa nya relationer. Det är viktigt att alla känner sig lika viktiga – blir det för mycket fokus på bebisen kan det lätt bli svartsjukekänslor eller en känsla av övergivenhet. Bjud in syskon till allt, så att alla lär känna varandra, så minskar risken för svartsjuka.

Ska du amma? Många ammar och oftast går det bara bra att komma i gång. Har du bestämt dig för att inte amma är det en bra idé att informera sjukhuspersonalen om detta och ha en plan för ersättning redan från början. Även om du inte kan amma eller tänker amma är det väldigt bra om barnet kan få den viktiga råmjölken, antingen vid amning eller på en sked eller en i kopp. Här kan barnmorskan och barnsköterskor hjälpa till. Det är bra att använda tiden på sjukhuset eller patienthotellet till att komma igång med amningen. Mjölken kommer så småmingom och är en viktig hormonell process i kroppen. Bebisen ska läggas på bröstet direkt efter födseln, så kommer mjölkproduktionen lättare igång. Efter kejsarsnitt kan det ta lite längre tid för mjölken att komma igång. Ge inte upp för tidigt. När man väl kommer in i amningsrutinerna och mjölken är på plats kan amning bli bra och effektivt för både mamma och bebis.

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 
Föregående artikel
Nästa artikel

Senaste artiklarna:

Ge dig själv tid som nyförlöst och mamma

”Kvinnan har haft gott om tid på sig att vänja sig vid alla förändringar i kroppen under graviditeten. Men efter förlossningen händer det mycket...