Det är ett stort ögonblick när en ny liten människa kommer till världen och navelsträngen klipps av. Men vad gör man med den lilla stumpen som är kvar? Barnsköterskan Heidi Jenssen vid Stavangers Universitetssjukhus visar dig i den här videon om navelvård.
Så här säger barnsköterskan om navelvård:
- Torka navelstumpen efter bad och när den är fuktig. Använd gärna en ren tops.
- Blöjorna har lite mindre stoppning där navelstumpen sitter. När du tar på blöjan spänner du åt precis så mycket att blöjan inte glider. Då får navelstumpen luft under blöjan.
- Det kan lukta lite om navelstumpen utan att det är farligt. Det är bara naturligt. Om det luktar starkt kan du använda mild klorhexidin. Det tvättar rent och tar bort lukt.
Man brukar få handledning om navelvård på förlossningsavdelningen/patienthotellet. Om det inte erbjuds kan du be om det. Du behöver egentligen inte göra något särskilt med navelstumpen, annat än att hålla den torr och ren. Navelstumpen faller av 7 till 14 dagar efter födseln, men det kan också hända både tidigare och senare.
Du kan bada barnet innan navelstumpen har ramlat av. Se bara till att torka navelstumpen ordentligt efteråt.
Det är naturligt att naveln läcker lite och ser lite öm ut strax efter att navelstumpen har fallit av. Om detta inte försvinner efter några dagar kan du kontakta vårdcentralen eller sjuksköterskan. Ibland kan barnet ha slemhinna i naveln och man kan behöva tvätta med Lapis/nelex. Det kan BVC-sköterskan göra. Det är inte farligt för barnet. De flesta navlar torkar lätt och krymper utan ytterligare behandling.
En antydan till navelbråck kan få naveln att sticka ut en hel del, speciellt när barnet gråter. Det är normalt och ofarligt.
Källa: Spedbarnsboken