BebisAmning och matRapa efter amning

Rapa efter amning

Illustration foto: iStock
Av Malin Sofie Leirvik 1541 Uppdaterad 08.11.23
Ska barnet alltid rapa efter amning? Varför sväljer en del bebisar mer luft än andra – och vad kan man göra åt det? Hälsosjuksköterskan Mette Elisabeth Vian svarar.

Amningen är klar och du försöker få barnet att rapa. Ingenting händer. Ska du fortsätta eller är det okej att släppa rapningen?

”Man ska alltid ge barnet en möjlighet att rapa, men barnet rapar inte alltid ändå. Du behöver inte oroa dig om barnet inte rapar direkt efter maten – luften kommer ut ändå, fast åt andra hållet och lite senare”, säger Mette Elisabeth Vian, hälsosköterska på Stavanger centrum hälsostation.

Om barnet inte får rapa när det behöver det kan det få ont i magen. Men det kan vara svårt att veta när barnet behöver rapa. I de flesta fall räcker det med att vänta tills barnet har ätit färdigt, medan i andra fall kan barnet säga ifrån på sitt eget sätt lite tidigare.

”Vissa barn släpper bröstet när de känner att de måste rapa, medan andra kanske bara slingrar sig lite eller visar obehag trots att de fortsätter att amma. Så ta en paus och se om det är dags för en rap-paus”, säger Vian.

Så hur ska man ge barnet en bra möjlighet att rapa?

”Det bästa sättet att hjälpa barnet att rapa är att hålla det i upprätt läge”, säger Vian.

Dålig sugteknik kan leda till ökad rapning

Om barnet sväljer mycket luft under amningen behöver det rapa oftare, både under och efter amning. Vad är det som orsakar detta?

”Ofta är det en dålig sugteknik som gör att barnet sväljer luft. Om det saknas vakuum runt bröstvårtan kan barnet suga luft samtidigt som det suger mjölk”, säger Vian.

Det kan vara nödvändigt att justera både sittställningen och även bebisens tag om bröstet för att hitta en bättre amningsställning för både mamma och barn. Om bebisen inte har ett ordentligt tag om bröstet kan det göra väldigt ont på mamman.

”Det behövs ofta små justeringar för att barnet ska få bättre grepp om bröstet. Det kan vara till stor hjälp att få vägledning av personer som vet hur man ammar, kontakta vårdcentralen om du är tveksam”, föreslår hälsosköterskan.

Variationer hos både mamma och barn gör det svårt för Vian att ge råd som passar för alla.

”Bröstens storlek och barnets storlek kan variera så det finns inget definitivt svar som fungerar för alla. Varje individ måste göra sin egen bedömning, med eventuell hjälp av en hälsosköterska om de känner att de behöver det.”

Mjölken kan komma ut för snabbt

Vissa producerar mer mjölk än andra och ibland kan mjölken komma forsande ut i en rasande takt.

”Om du har en mycket stor produktion av mjölk och mjölken kommer ut väldigt snabbt, kan detta också vara en anledning till att barnet kan behöva rapa ofta. Barnet kommer då inte att hinna svälja tillräckligt snabbt”, säger Vian.

Så vad gör du om din mjölkproduktion är hög och mjölken kommer ut snabbt?

”Vi rekommenderar att man handmjölkar lite innan man ammar för att lätta på trycket lite”, säger Vian.

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

Signe

Så populært er Signe:7204 personer har detta namn.I 2016 var Signe på 47:e plats bland Topp 50 jentenavn i Danmark 2016. I 2023 var Signe...