BebisAmning och matAtt sluta amma – hur?

Att sluta amma – hur?

Foto: Shutterstock
Av Christin Finke 249 Uppdaterad 11.05.10
Modersmjölken är en smart sak. När det fungerar som det ska är det praktiskt och det bästa för barnet rent näringsmässigt. WHO rekommenderar bröstmjölk som enda föda för barnet i sex månader. I Sverige rekommenderar barnmorskemottagningarna att man börjar introducera smakportioner vid sex månaders ålder. I många fall blir det en naturlig utfasning av amningen när smakportionerna utökas och sen helt tar över. Vissa behåller amningen som ett mål om dagen.
Målet i Sverige är att kvinnor och barn skall amma så länge de vill och fungerar. WHO rekommenderar amning i två år med tillsammans med annan kost vilket svenska barnmorskor också stödjer.
 
Men när/om man vill sluta och inte automatiskt sinar finns det lite olika metoder att ta till:
 
VILKA METODER FINNS DET?
 
Den hårda vägen – att sluta tvärt
Det är det tuffaste sättet, för både mor och barn. Om man slutar tvärt på 3 – 10 dagar så är det en stor omställning för barnet som inte bara blir av med själva maten utan även en välkänd ritual som ger närhet och skapar trygghet. Det kan också innebära obehag och vara smärtsamt för mamman då brösten fortsätter att producera mjölk i vanlig takt.
 
Om det finns medicinska skäl (till exempel om mamman måste läggas in på sjukhus eller blir allvarligt sjuk) kan en läkare skriva ut medicin som stoppar mjölkproduktionen. Denna medicin har dessvärre starka biverkningar i form av illamående, problem med blodtryck och cirkulation.
 
Man kan sluta amma på 3-10 dagar, för vissa fungerar det bra. Men det finns även risk att utveckla bröstkörtelinflammation så generellt sett är det klokare med en mer långsam avvänjning.
 
Att fasa ut amningen
Ett bra sätt att börja trappa ner är att introducera en flaska eller ett extra mål per vecka istället för bröstmjölk och sen utöka detta successivt. På detta sätt får varken brösten eller bebisen en chock. Det kan vara klokt att ge flaskan/maten vid ungefär samma tid för att få igång en naturlig rytm som barnet känner igen. Många barn klarar nyheter bäst direkt efter en tupplur eller sent på eftermiddagen, men man får prova sig fram.
 
Om bebisen bara äter några få skedar till att börja med så är det ingen fara. Man kan ge extra modersmjölk efter maten för att försäkra sig om att barnet blir mätt. Försök att inte truga för länge om barnet protesterar så att maten blir förknippat med något dåligt. Bättre att fortsätta erbjuda mat nästa dag och inte ge upp, förr eller senare kommer barnet att acceptera maten.
 
Det kan vara bra om den som inte ammat ger flaskan eftersom mamman luktar bröstmjölk och då kan distrahera. Om det är problem med flaskan kan det vara själva sugdelen som barnet inte gillar. Det finns flera alternativ (gummi, silikon, olika former etc) så det är bara att prova sig fram.
 
Att pumpa ut egen bröstmjölk och ge på flaska (istället för modersmjölksersättning) är inget som hjälper i processen eftersom man då fortsätter producera mjölk i samma takt. Men det kan vara ett mjukt sätt att introducera själva flaskan. Att sluta amma på detta långsamma sätt kan ta 2-3 månader.
Naturligt amningsstopp
I detta fall är det bara barnet som bestämmer. Vissa barn vill inte ha mer bröstmjölk när de blir introducerade mat runt halvåret, andra vill ha bröstet upp till treårsåldern. Om man vill och kan så är det inget som hindrar att man fortsätter så länge barnet vill men livet runt omkring ska ju fungera också.
Hur kan jag underlätta processen?
Dessa saker har visat sig göra amningstoppet enklare och snabbare:
 
– Örtte gjort på salvia, eller att äta färsk salvia direkt (tex. på bröd eller kött)
– Pepparmintste
– En lite trängre behå (inte så trång att brösten blir alldeles klämda)
– Frusna omslag att lägga på brösten (lägg dock aldrig is direkt på huden!)
– Att försiktigt stryka ut mjölk ur brösten. Fungerar bäst i duschen.
Förslag på smakportioner
Mosad banan, gröt, mosad potatis eller palsternacka. Introducera helst inte mer än en ny smak i veckan. Barnet behöver tid att vänja sig vid den nya smaken och det kan ta många gånger innan barnet accepterar.
 
Några praktiska tips:
  • En liten, flat plastsked passar bra i barnets mun
  • Förvänta dig inte att dina kläder ska förbli fläckfria i denna process…
  • Kom ihåg att ge extra vätska till barnet när du introducerar fast föda, för att undvika förstoppning
  • Var lugn och tålmodig – det kan ta flera veckor innan barnet accepterar smaker och över huvud taget förstår sig på det här med att äta ur sked

Barnets kost de första sex månaderna
Mat från sex månader

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

Ge dig själv tid som nyförlöst och mamma

”Kvinnan har haft gott om tid på sig att vänja sig vid alla förändringar i kroppen under graviditeten. Men efter förlossningen händer det mycket...