FörlossningEfter förlossningen10 saker som händer i kroppen efter förlossningen

10 saker som händer i kroppen efter förlossningen

Illustration foto: iStock
Av Maren Eriksen 186 Uppdaterad 08.11.23
Kroppen får nio månader på sig att göra förändringar i den gravida kroppen. Men när graviditeten är över och barnet är fött är det mycket som ska hamna på plats igen. Det kommer du att märka! Här är några saker du bör vara beredd på.

1. Eftervärkar

Livmodern drar ihop sig igen efter födseln. Förstagångsföderskor märker ofta inte av detta, men om du har fött barn tidigare känner du förmodligen av eftervärkarna. Det går att få smärtlindring om de blir svåra.

2. Blödning

Moderkakan har lämnat ett stort sår i livmodern. Det blöder. Precis som med andra sår bildas en skorpa och blödningen kommer att gradvis minska. Men du får räkna med att det tar några veckor innan du är helt klar med avslaget.

3. Svettas och kissa hela tiden

Under graviditeten ökade mängden vätska och blod i din kropp för att förutsättningarna ska vara de bästa för barnet. Nu ska allt överskottet ut igen.

4. Mammamage

Den stora utbuktande gravidmagen minskar ganska rejält när barnet föds men försvinner inte direkt. Många nyblivna mammor blir överraskade över hur stor magen faktiskt är de första dagarna (och veckorna) efter födseln.

5. Tårar och massor av känslor

Förlossningstårar eller ”baby blues”. Hormonerna tar inte precis semester även om graviditeten är över – snarare tvärtom. Det är normalt att ha sina känslor utanpå kroppen under den här sårbara tiden – det är så det ska vara för att du ska kunna känna av alla barnets behov och knyta an. Var dock uppmärksam på tecken på förlossningsdepression.

6. Amningsdimma

Oavsett om du ammar eller inte kan du upptäcka att minnet tagit lite semester. Anledningen är förmodligen så enkel att du har viktigare saker att fokusera på – din bebis. Kom ihåg-lappar kan är en bra idé under denna period.

7. Ballongtuttar

Kommer du ihåg rådet att inte köpa amningsbehåar förrän mjölken har kommit? Du kan märka att du går upp en bh-storlek eller två över natten. Det kan vara en välkommen förändring men det kan också vara fruktansvärt obehagligt. För mjölksprängande bröst kan bli stenhårda!

8. Smärta i underlivet

En liten människa kom precis ut ur ditt underliv. Det är inte förvånande om det känns ganska smärtsamt i början. Kanske blev du också tvungen att sy och tycker att det känns obehagligt "där nere". Vissa kallar det "mammapromenaden", när nyblivna mammor försiktigt rör sig precis efter förlossningen. Men om du upplever att besvären kvarstår eller att saker inte känns som de ska, ska du genast ta upp det med din barnmorska eller läkare.

9. Ändrad dygnsrytm

Morgonpigg eller nattuggla? Spelar ingen roll – nu är det ditt barns dygnsrytm, eller brist på sådan, som gäller. Nyfödda har ingen uppfattning om natt och dag, så du måste anpassa dig. Kortare sömnperioder och små vilostunder kommer med stor sannolikhet att vara normalt för dig en tid framöver. Men det är fantastiskt hur bra det brukar gå!

10. Ny kroppsform

Kort efter födseln kanske du inte riktigt känner igen din egen kropp. Ge det lite tid att anpassa sig. Men det är inte helt säkert att du blir helt "dig själv" igen, som du var innan du fick barn – i alla fall inte på ett tag. Kanske upptäcker du att dina magmuskler inte är riktigt där du trodde att de var? Eller att du, oavsett din vikt, faktiskt ser lite annorlunda ut nu? Ta väl hand om dig själv och din kropp.

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna: