BebisAmning och matHur mycket äter ett helammat barn?

Hur mycket äter ett helammat barn?

Bröstmjölk på flaska kan vara en praktisk lösning om du måste vara borta från ditt barn. Illustration foto: iStock
Blogg: Amningshjälpens hjälpmamma Ingebjørg Finnesand Uppdaterad 08.11.23
Jag skulle vilja skriva lite om hur mycket ett helammat barn äter av sin mamma. Eller snarare, hur lite ett helammat barn äter jämfört med vad de flesta av oss tror. För tänk när du måste pumpa och vara borta från bebisen några timmar? Hur mycket utpumpad bröstmjölk behöver barnet för att undvika en kris?

Det finns lite information om detta, så jag skulle vilja kasta lite ljus över ämnet och förhoppningsvis göra några av er lättare till mods. Nu pratar jag inte om första månaden, det kommer ett separat blogginlägg om det. Men när bebisen blivit lite större och mamman kanske börjar fundera på att gå ut utan den lille, då uppstår tiotusenkronorsfrågan: Hur mycket mjölk måste pappan (eller den som är med barnet) ha tillgängligt när mamman är frånvarande? Då är det dags att börja räkna.

”Jag har pumpat mig själv och det kom bara ut 80 milliliter”, säger en mamma med panik i rösten. ”Så bra” svarar jag. Mamman tittar förvirrat på mig och fortsätter: ”Jag pratar om tillsammans. På båda brösten. Bara 30 milliliter på den ena och 50 på den andra”. Hon pekar från det ena bröstet till det andra och säger att hon tror att hon kanske inte fått ut tillräckligt med mjölk på länge. Jag frågar hur länge efter amning hon pumpade ut 80 milliliter. Det var ungefär en timme efteråt. Barnet är tre månader gammalt, mamman ska vara borta från honom i tre till fyra timmar och har pumpat sig så att pappan ska kunna ge honom mjölk om han blir hungrig medan hon är borta. Jag stöter ofta på denna oro och jag ser att det är ett ganska vanligt ämne på olika internetforum.

15 procent av kroppsvikten?

Vissa har hört att bebisar äter 15 procent av sin kroppsvikt på en dag. Det är jättebra att ha en exakt siffra som utgångspunkt och eftersom barnet vägde 6 750 gram på vårdcentralen förra veckan är det lätt att räkna ut att det ska ha drygt en liter mjölk på en dag. Och sedan är det bara att dividera det med antalet måltider. Om barnet äter 6 gånger om dagen kommer du då fram till att det ska ha 170 ml vid varje måltid. Allt bra hittills. Men så pumpar mamman själv och det kommer ut 80 ml och krisen är ett faktum. Mamman tycker naturligtvis att när barnet ska äta 170 ml på en måltid och hon bara pumpar 80, då måste det vara något helt fel med mjölkproduktionen.

I mitt exempel ovan finns det två fel: barnet fortsätter inte äta 15 procent av sin kroppsvikt efter att det är ungefär en månad gammalt. När barnet är en månad gammalt slutar det att öka mjölkkonsumtionen. Ett barn mellan en och sex månader äter i genomsnitt 750 milliliter om dagen. Varje amningsmåltid är i genomsnitt 90-120 milliliter. Det var fel nummer ett. Fel nummer två ligger i att mamman glömmer att för det första hade hon ammat för inte så länge sedan och för det andra kanske hon inte är van vid att pumpa. En hel amningsmåltid kan ligga på mellan 90 och 120 ml och jämfört med det är 80 ml pumpad mjölk mycket. En mamma som inte är van att pumpa pumpar vanligtvis betydligt mindre än vad barnet tar ur bröstet vid en måltid.

Skillnad i mjölkmängd för bröstmjölk och bröstmjölksersättning

Det här med den konstanta mjölkmängden stämmer inte överens med vad som står på baksidan av förpackningen med bröstmjölksersättning, kommer många att hävda, och det är helt sant. Det står att barnet ska ha större och större måltider ju äldre det blir och om man räknar så är mängden där högre än den mängd jag säger att de äter från bröstet. Det har sin naturliga förklaring i att modersmjölken smälter sig nästan helt, så barnet behöver inte använda energi för att smälta den. Ersättningen är svårare att smälta så det krävs mer energi för att få den genom systemet. Därför behöver de mer av den än av modersmjölk.

Hur är det med ökningsdagar då?

Mamma och barn upplever så kallade ökningsdagar regelbundet under hela amningsperioden och vi har tidigare sagt att det är dagar då barnet ökar mammans mjölkproduktion till en högre nivå. Detta gäller bara de allra första veckorna efter födseln. Efter att barnet är cirka en månad gammalt (gäller normalstora barn som föds vid beräknad födelse) ökar inte mjölkproduktionen till en permanent högre nivå efter ökningsdagarna. På engelska kallas dessa dagar för "growth spurts", ett mycket mer beskrivande uttryck för vad det faktiskt är. Dessa dagar med frekvent amning kommer för att barnet växer eller utvecklas mycket vid den här tiden och har ett ökat behov av energi. Barnet fixar det genom att äta oftare. Efter att "tillväxtspurten" är över regleras mammans mjölkproduktion ner till samma nivå som tidigare.

Många mammor upplever att ökningsdagarna kan dra ut på tiden och tror att det är deras kropp som reagerar långsamt för att öka mjölkproduktionen. Men nu kan du slappna av helt och veta att det är barnets utveckling som avgör ökningsdagarna och hur länge de varar.

Full mjölkproduktion vid en månad säkerställer amningen framöver

En annan punkt som är viktig att lyfta fram i sammanhanget är att om du har tillräckligt med mjölk till ditt barn vid en månads ålder är det mycket osannolikt att du får för lite mjölk senare eftersom du redan har FULL mjölkproduktion!

Måltiderna är bara inte lika stora

Det är viktigt att vara medveten om att barnet inte äter lika mycket vid varje måltid. Vi kan jämföra det med vad vi själva stoppar i oss under dagen: Till frukost äter vi kanske en måltid som räcker en bit in på dagen, lite senare tar vi ett glas vatten, sedan tar vi gärna en bit frukt innan lunch, lunch är en lite större måltid och middag är kanske en trerätters. Så är det för bebisen också. Vissa måltider är bara för att släcka törsten, vissa är ett litet mellanmål, medan andra är en trerätters med kaffe och kaka efter dessert! Med detta i åtanke ska vi vara försiktiga med att ge exakta siffror för varje enskild måltid barnet äter. Det är hur mycket barnet äter totalt under hela dagen som är avgörande och det är alltså cirka 750 milliliter.

Bröstmjölksräknare

I USA är de mer bekymrade över mängden mjölk än vad vi behöver vara här eftersom mamman snabbt måste tillbaka till jobbet efter förlossningen. Då måste barnet tas om hand om av någon annan än mamman och då måste mamman veta hur mycket mjölk hon ska pumpa i förväg. På den amerikanska hemsidan Kellymom.com har de en bröstmjölksräknare där man kan räkna ut hur mycket mjölk barnet behöver. Jag länkar till denna sida eftersom vi inte har en motsvarande räknare på svenska.

Långsam flaskmatning

Det som är viktigt när barnet ska få bröstmjölk från flaska är att man använder en amningsvänlig matningsteknik. Det säljs ganska många olika flaskor som säger sig vara amningsvänliga. Tyvärr kan jag avslöja att ingen av dem är det! Det är inte nappens design som avgör om barnet blir förvirrat eller utvecklar en preferens för flaskan framför bröstet – det är mjölkens hastighet.

Bebisar är smarta, så om de till exempel har en mamma med bröst som tar lite tid på sig att spruta ut mjölken till barnet, kan barnet få reda på att det går snabbare att få mat från flaska och sedan föredra det framför bröstet. Det är därför klokt att göra flaskmåltiden så lik en amningsmåltid som möjligt och att inte låta barnet svälja mjölken på kort tid. När du ska välja flaska är det viktigt att välja en napp som barnet kan dricka ur och alltid välja den napp med minst hål.

Ett bra tips är att komma ihåg att informera den som har hand om barnet att hålet i nappen är tänkt att vara litet. Första gången jag skulle vara borta från mitt första barn skulle min man vara hemma med henne och de fick besök av farmor. Han tycker att det gick lite trögt med flaskmatningen, men farmor hade fixat det snabbt med ett stift. Det var stora fina hål i nappen och bebisen hade ätit SÅ snabbt. Både pappa och farmor var nöjda med att de åtgärdat problemet med den hopplösa nappen.

Om flaskan har för stort hål dricker barnet ofta mer mjölk än det behöver, så den som matar barnet kommer att upptäcka att barnet är hungrigare efter att flaskan är tom.

Tekniken "Slow bottle feeding" imiterar en amningsmåltid.

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna: