BebisAmning och mat10 snabba om: matning med flaska

10 snabba om: matning med flaska

Foto: Shutterstock
Av Elisabeth Rongved/Pernilla Gudmundsson 255 Uppdaterad 15.11.10

Om du ska ge ditt barn mjölkersättning är det viktigt att ha kunskap om hur.
Här får du 10 snabba tips om flaskmatning:

1. Hur mycket modersmjölksersättning (MME) behöver en baby?

På MME-paketen står det hur mycket spädbarn behöver vid varje måltid, beroende på ålder. Detta är ett genomsnitt, så det viktigaste är att barnet får lov att dricka sig mätt, är aktiv och nöjd och följer sin växtkurva. Är du orolig att barnet dricker för mycket eller för lite bör du ta kontakt med BVC. Det spekuleras i om det kan vara ofördelaktigt för en baby att dricka mer än en liter MME per dygn, så om ditt barn vill ha mer än detta bör du också kontakta BVC.

Att sluta amma – hur?


2. Kan man både amma och ge flaska?
Om man kombinera flaskan med lite amning så är det jättebra, även om det bara handlar om några milliliter per dygn.Om du kan så är det bra att vänta med att introducera flaskan tills amningen är etablerad. Detta tar vanligtvis 5-6 veckor. Om du vill/kan ge modersmjölk vid varje måltid bör du ge babyn bröstet först i varje måltid, därefter flaska. Du bör också undvika flaskor med för många hål eftersom mjölken kommer fortare i dessa, något som kan få till följd att barnet då föredrar flaskan. Det finns flaskor som sägs likna bröstet mer än andra för att förhindra sugförvirring.


3. Hur många flaskor behöver man?

Det beror på hur ofta du vill diska flaskorna. De behöver diskas och steriliseras före varje måltid. De flesta klarar sig med sex flaskor, så att man efter hand diskar och steriliserar cirka en gång om dagen.

Läs mer: Mat från 6 månader

4. Hur viktig är hygienen?
Riktig rengöring är extremt viktig eftersom slarv med detta i värsta fall kan medföra sjukdom hos barnet.

Använd bara kallt vatten från kranen som du därefter värmer upp. De första månaderna kokar du vattnet och kyler därefter ner det till lagom temperatur (cirka 37 grader C). Efterhand går det bra att värma upp vattnet tills det når rätt temperatur. Använd dock aldrig ljummet vatten från kranen, det kan innehålla bakterier från varmvattentanken.

Efter varje användning diskar du flaskorna och napparna i vatten med diskmedel (flaskorna kan eventuellt diskas i maskin, men inte napparna). Flaskorna ska koka i 10-15 minuter. Man kan också använda en flasksterilisator till microvågsugnen. Tvätta händerna innan du tar på de rena flaskorna och flaskdelarna, sätt delarna på en ren handduk och låt dem lufttorka.

När barnet är runt tre månader behöver man inte längre koka flaskorna om man tvättar dem i diskmaskin. Napparna måste dock även fortsättningsvis handdiskas.

Flaskorna kan förvaras på köksbänken eller var du vill, så snart de är rengjorda. Det viktigaste är att mjölkbakterierna är eliminerade genom diskning och kokning.

10 snabba om tandsprickning


5. Kan man göra MME på förhand?

Nej, man rekommenderar att bara göra MME för en måltid åt gången, återigen för att undvika skadliga bakterier. Kokt vatten kan förvaras i kylskåp i 24 timmar, så man kan för enkelhetens skull mäta upp rätt mängd kokt vatten i flaskorna och ha dem tillgängliga i kylskåpet. Det finns speciella behållare för MME-pulver så att du kan ha rätt mängd tillgänglig.

6. Vad är skillnaden mellan de olika märkena?
MME-märkena som säljs i Skandinavien är alla utsatta för sträng kontroll och håller alla lika hög kvalitet. Det finns ekologiska och icke-ekologiska alternativ och MME med och utan Omega 3. Det finns också MME för barn med speciella allergier och intoleranser. För mer information om detta, fråga på BVC.


7. Vad är skillnaden mellan de olika flasktyperna?

Flaskerna har olika nappar och system, det viktigaste är att hitta en som ditt barn är villigt att ta. Det kan innebära lite testning men inte nödvändigtvis. Helt OK flaskor från mataffären kan vara lika bra som dyra specialflaskor från barnutrustningsaffärerna. Vissa flaskor innehåller miljögiftsämnet bisfenol -A (BPA) men de stora producenterna har stoppat försäljningen av dessa flaskor.

Storlekar på babykläder


8. Hur gör man när man inte är hemma?
Det enklaste är att ta med termos med kokt, varmt vatten, en flaska med kokt kallt vatten och en burk med pulver. Blanda pulvret i det varma vattnet. Enligt WHO bör vattnet hålla 70 grader när pulvret blandas i. Tillsätt kallt vatten tills du har rätt temperatur och mängd.


9. Hur kan man ge barnet MME på flyget – man får ju inte ta med vätskor ombord?
Barnmat är som regel undantaget dessa riktlinjer, men du kan bli tillfrågad att smaka på maten vid säkerhetskontrollen.


10. Hur länge ska man ge MME?

Barnet bör få modersmjölk eller modersmjölksersättning som enda näring de första sex månaderna. Barn som bara får MME kan introduceras för gröt eller annan fast föda efter fyra månader. Från 6 till 12 månader bör barnet introduceras för fast föda, men MME bör ges tills barnet är 12 månader.

KÄLLOR: flaskeposten.org, livsmedelsverket.se, matportalen.no.
Läs mer: Får barnet tillräckligt med mjölk?

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

Utvecklingsöversikt 0-15 månader

Om utvecklingsöversikten Tabellen visar den ålder då de flesta barn skaffar sig en ny färdighet. Det är viktigt att vara medveten om att åldersuppgifterna är...