BebisSjukdomarSå märker du om ditt barn fått RS-virus

Så märker du om ditt barn fått RS-virus

Så märker du om ditt barn fått RS-virus
Av av Lotta Svensson. Ill. Foto: iStock.com 222 Uppdaterad 04.11.10

Annika var inlagd elva dagar med sin RS-sjuka dotter, Elina. För föräldrarna var det självklart att vara hemma och undvika folksamlingar den första tiden. Men smittan kom ändå - antagligen från storasysters förskola.

RS är ett luftvägsvirus som i regel startar som en vanlig förkylning med snuva och hosta och som förekommer mest under vintermånaderna. Det är främst de allra minsta barnen som kan drabbas allvarligast – de upp till sex månader. Eftersom både barn och vuxna kan vara bärare av viruset finns det stor chans att stöta på det.

Läs mer: Ungen är sjuk – vad ska jag göra?

– Det är nog det ilsknaste luftvägsviruset vi har! Och det är en droppsmitta som lätt sprids genom hosta och nysningar, säger Göran Wennergren som är professor i barnmedicin på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg. Han rekommenderar att inte gå på ett ställe som IKEA eller att julhandla med små barn. Handhygienen är också viktigt hos alla som kommer i kontakt med bebisen.

Annika  reagerar starkt när hon ser små barn på ställen med mycket folk. Hon har själv erfarenheten av att RS-viruset kan orsaka stor oro. En sen kväll fick hon hastigt åka in till sjukhuset med sin lilla Elina, som då bara var en månad gammal.

– Elina åt ingenting och var mycket slö. Vi var jätteoroliga och jag satte mig i bilen och åkte in.

Personalen sög ur slem ur näsa och hals och hon fick inhalera syre. Elina piggnade till och åt lite ersättning och personalen tyckte att de kunde åka hem igen. Det syntes inte på något prov att Elina hade RS.

– Natten som följde var allt annat än orosfri. Elinas pappa Per gick omkring med henne upprätt vilket var bättre för andningen. Men Elina åt ingenting mer än det på sjukhuset. På morgonen ringde vi till Barnmedicin i Mölnlycke och efter koll där på en Elina som nästan var helt borta, skickade vi vidare till barnakuten igen, berättar Annika Thorén. 

Läs också: Nu är det Halloween 

Ett nytt RS-prov togs och nu visade provet tydligt att Elina hade viruset. Mor och dotter blev inlagda och Annika andades ut då det kändes tryggt. Men efter två dagar blev Elina sämre och slemmet som lösgjordes av inhalationerna ökade.

– Det var det värsta av allt! Elina var helt vit i ansiktet och vi fick snabbt komma till en annan avdelning. Flera läkare undersökte och Elina fick en sond som gav henne näring och syrgas genom slang i näsan. Det var så illa att de hade vak på henne under några timmar, berättar Annika Thorén som minns sin starka oro.

Annika med sin dotter Elina
Foto: Lotta Svensson

Elina hade utöver RS också fått lunginflammation. Tack vare ihärdig personal vände det hela och efter elva dagar kunde Elina lämna sjukhuset.


Så hur vet man egentligen om ens barn fått RS?
Göran Wennergren menar att det främst visar sig på andningen. Den blir snabb och ansträngd och det brukar höras ett pipande, lite väsande ljud från bröstet.

-Som förälder ser man tydligt om barnet får svårt att andas och om barnet i kombination med detta verkar mycket trött och äter dåligt. Då bör man åka in för en kontroll, säger han.

RS-viruset är inte alls lika aggressivt mot en vuxen eller ett större barn som hos de riktigt små som har mindre motståndskraft i kroppen.

Göran Wennergren berättar att nästan alla barn får RS-virus under sina första två år, men att det bara är några få som hamnar på sjukhus.

Läs också: Mamma tvingades kasta ut bebis från tredje våningen!

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

Utvecklingsöversikt 0-15 månader

Om utvecklingsöversikten Tabellen visar den ålder då de flesta barn skaffar sig en ny färdighet. Det är viktigt att vara medveten om att åldersuppgifterna är...