Bebis10 anledningar till att bära babyn i bärsele

10 anledningar till att bära babyn i bärsele

Av Bebisvarlden
I vår västliga kultur glömde vi bort att mammor sedan tidernas begynnelse har burit sina spädbarn nära kroppen. Nu har nya mammor och pappor upptäckt värdet av att bära. Här är de bästa anledningarna till att använda en bärsele.

1. Babyn ääääälskar att bli buren!

När babyn ligger nära ditt hjärta och känner värmen och dina rörelser, blir det snabbt lugnt. Dessutom är det underbart för både mamma och pappa att få ha babyn nära intill kroppen.

2. Att bära babyn i en bärsele eller bärsjal är superpraktiskt!

Med barnet på kroppen har du händerna fria att bära, lyfta, fixa och ordna. Du kan röra dig mycket friare runt omkring och navigering bland butikshyllorna blir som en lek. Att gå i trappor blir väldigt mycket enklare än med en barnvagn. En bärsele är fantastisk när du är på resa och behöver två händer till biljetter, bagage och för att hålla syskon i handen.

3. En bärsele ger också pappa närhet till barnet
När pappa bär barnet mot bröstet, får han en underbar närhet till den lille. Som självklart älskar att ligga tätt intill bröstet och lyssna på hjärtslagen. Mamman får en naturlig närhet under ammningen, så här finns en möjlighet för alla pappor!4. Att bli buren är bra för motoriken

När babyn blir buren intill bröstet, känner den dina rörelser – andetagen, rytmen i gången, när du böjer eller sträcker på dig. Detta hjälper barnet att reglera sin egen fysiska respons, och det tränar “vestibulära systemet”, som kontrollerar balansen.

5. Babyn blir lugnare i bärsele

Studier visar att babys som blir hållna eller burna gråter eller gnäller mindre än andra. Gråt är slitsamt både för babyn och föräldrarna, och det utlöser stresshormoner. Babys som slipper att lägga energi på gråt, använder mer tid på att observera och lära sig saker, menar forskarna.

6. Att bära ger daglig motion

Det är inte alltid så enkelt för nybakta föräldrar att få tid att träna. Men om du bär barnet på dig större delen av dagen och lägger in promenader, får du effekten av gång och viktlyft samtidigt.

7. Babyn känner sig trygg och mår bra i en bärsele

En bärsele blir nästan som en livmoder på utsidan av din kropp. Ljuden från din kropp, värmen, de vaggande rörelserna – inte konstigt att barnet känner sig tryggt och mår bra.


8. Du pratar mer med din baby

Det känns helt naturligt att prata med babyn när den är så nära, ansikte mot ansikte. Det i sig är helt fantastiskt! Dina ord och rytmen i din röst är precis det som barnet behöver för att utveckla sitt språk. Barn lär sig ord genom att höra dom – om och om igen, och långt innan det själv kan uttala sina första ord.


 

9. Det är tryggt och säkert med en bärsele

Moderna bärselar och sjalar är både ergonomiskt bra och säkra att använda. Följ bruksanvisningen, så går bärandet bra.

10. En bärsele är ekonomiskt bra

En bra bärsele behöver inte kosta så mycket, och kanske kan den även ersätta barnvagnen?

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

7 miljötips för familjer som vill sluta använda plast

• Använd tygpåse eller väska istället för plastpåsar när du handlar. När det är möjligt, köp matvaror som inte är plastförpackade. • Använd matlåda i stål eller glas...