Bebis22 månader

22 månader

Av Bebisvarlden 2845

Om barnet: Trygghet och självständighet

Känslorna bygger först och främst på barnets ökande självständighet. Det vill göra saker självt och uppskattar inte att andra står i vägen.

Barnet slits emotionellt mellan att lära sig att tackla sitt eget behov av tryggheten från föräldrarna och behovet att utforska ”världen utanför” med alla dess fantastiska möjligheter. Du kommer att se att barnet börjar öva sig på att gå längre och längre bort från dig och under längre och längre stunder. Detta är ett tecken på utveckling och på nödvändigheten i att testa gränser.

När barnet springer iväg från dig i gången i mataffären gör det så i trygg förvissning om att oavsett hur långt det går, så lämnar det inte det säkerhetsnät som du representerar.

Med din vägledning kommer barnet att bli duktigare på att uttrycka ett allt bredare känslomässigt spektrum. Barnet kommer att visa att det är stolt över att klara nya saker, det kommer tycka att det är pinsamt när det gör fel och skämmas när det uppför sig ”dåligt”. Då är det viktigt att du ger stöd när barnet ger uttryck för allt detta.

I den här åldern har barnet en stor önskan att glädja sina föräldrar och en stor rädsla för att förlora eller förstöra deras kärlek. Använd den vetskapen på ett klokt sätt.


Till föräldrarna: Tid för flera?

Att ha en familj – och att vara en familj – kan vara annorlunda än det som ni hade tänkt er. Att vara förälder är en nyttig läroskola. Att vara förälder är en livslång uppgift. Ni utvecklas tillsammans med barnet. Ni mognar och får erfarenheter som ni inte hade när barnet föddes. Ni möter barnet med ett allt större bagage.

Som föräldrar har vi ansvar att möta våra barn med omsorg, och det är också något som kommer naturligt för de flesta. Man älskar sitt barn, och ibland är det så att det är svårt att föreställa sig att det finns tillräckligt med kärlek till flera barn. Men de flesta upplever det så att hjärtat och kärleken blir större när det kommer fler barn.

Det är inte alltid lätt att bestämma sig för om, och eventuellt när man ska skaffa fler barn. Några har bestämt sig i förväg för hur många barn de vill ha och håller fast vid detta. Andra ändrar planerna allteftersom och får färre eller fler barn än de hade tänkt sig.

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 
Föregående artikel
Nästa artikel

Senaste artiklarna:

7 miljötips för familjer som vill sluta använda plast

• Använd tygpåse eller väska istället för plastpåsar när du handlar. När det är möjligt, köp matvaror som inte är plastförpackade. • Använd matlåda i stål eller glas...