Bebis21 månader

21 månader

Av Bebisvarlden 5595

Om barnet: Mat och sömn

Det kan hända att du märker en förändring i barnets mat- och sovvanor. Kanske blir matintaget lite lägre under denna period, och barnet kan föredra att mysa med många småmåltider spridda under dagen i stället för att äta några få stora måltider.

Om så är fallet är det viktigt att du sörjer för nyttiga småmåltider som ger lika mycket och rätt näring tillsammans som större måltider. Det kan också hända att barnet plötsligt slutar äta vissa saker, eller bara vill ha några särskilda matvaror.

Småttingar i den här åldern sover gärna tio till tolv timmar om natten, men de kan vakna och säga till om de behöver byta blöjan eller om det tycker att det är för varmt eller för kallt. Det kan vara svårt att få dem att varva ned på kvällen, och vissa barn lär sig att skjuta på läggningen genom att till exempel rymma när pyjamasen ska på, be om mer vatten, be att du ska läsa en bok till osv. Och många barn gillar att prata och leka lite i sängen innan de till sist får ro och somnar.

Under loppet av det andra levnadsåret övergår barnet till att sova en enda gång på dagen. Se till att barnet inte sover för sent på dagen eftersom det då kan bli svårare att komma till ro på kvällen.

 


Till mamma och pappa: Nej! Dumma!

Barn är temperamentsfulla och visar tydligt när de känner sig orättvist behandlade. Deras självständighet krockar då och då med föräldrarnas önskemål. Ibland gör barnet något för att få uppmärksamhet, andra gånger för att testa gränser.

Nu kan det vara din tur att bära ut gallskrikande ungar från butiken när de inte får köpa exakt vad de vill. Nu är det din tur att uppleva att den råstarka och kampvilliga småttingen inte för allt i världen vill sätta sig i bilbarnstolen. Och nu är det du som blir frustrerad över att hela dagen går åt för att ta hand om omkullvälta mjölkglas, syltfläckar på tröjan som ska tas bort och leksaker som ska städas undan.

Under åren framöver kommer barnets behov och era behov att komma på kant många gånger. Kan-själv-fasen har att göra med barnets uppfattning av att det är en självständig individ. Det har upptäckt att det kan påverka ert beteende, och barnet kan vara mycket ihärdigt i sina försök att nå sitt mål. Därför kan det vara bra att vara samstämmiga i den feedback som barnet får.

Några av er upplever liknande situationer många gånger om dagen, medan andra barn är nöjda med att föräldrarna hjälper till med det mesta. Det kan vara fascinerande att se hur mycket kraft det är i tvååringen när barnet upplever att det inte lyckas med sitt projekt. Några av er vet därför mycket väl varför uttrycket ”terrible twos” har uppstått!

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 
Föregående artikel
Nästa artikel

Senaste artiklarna: