Bebis28 månader

28 månader

Av Bebisvarlden 3529
De gränser och regler som du skapar under de första åren kommer att ligga till grund för gott beteende under åren som kommer. Experter är eniga om att det bästa sättet att lära barnet gott beteende på är att själv vara en god förebild.

Om barnet: Skapa förutsägbarhet

De gränser och regler som du skapar under de första åren kommer att ligga till grund för gott beteende under åren som kommer. Experter är eniga om att det bästa sättet att lära barnet gott beteende på är att själv vara en god förebild.

Om du brusar upp och reagerar våldsamt i situationer som inte är sådana som du skulle vilja att de var kommer barnet att följa ditt exempel.

Det är viktigt att vara konsekvent och att hitta förutsägbara rutiner. Om du en dag berättar för barnet att det inte får ha leksaker vid matbordet får du inte heller tillåta det nästa dag.

Det är viktigt att barnet vet vad det kan förvänta sig, och när du förväntar dig att barnet ska uppföra sig på ett särskilt sätt. Det centrala är att belöna önskat beteende. Om barnet ser att det får uppmärksamhet när det gör saker och ting på rätt sätt ger det mindre anledning att uppföra sig dåligt för att få uppmärksamhet.


Till föräldrarna: Många och starka känslor

Barn är ofta mycket tydliga i sina uttryck. De visar hela känslospektrat och gärna från den ena sidan av skalan till den andra inom loppet av någon minut. Nu ser ni ännu tydligare barnets personlighet.

Kanske har ni olika uppfattning om barnet? Och därigenom olika sätt att närma er barnet? Det kan vara bra att vara eniga om vilken typ av återkoppling som barnet ska få, vad som ska vara tillåtet, att ha samma regler i förhållande till när barnet ska få godis och hur mycket ni ska serva barnet när det ber om något på ett gnälligt sätt. Detta ger förutsägbarhet och trygghet både för er och för barnet.

Men det är inte alltid så lätt i praktiken. Även om det kan verka så ibland är inte barn ute efter att retas, eller att vara elaka. Om ni fokuserar på att ta reda på vad det är som barnet tampas med, då kan det vara lättare att undvika att bli irriterad.

När barnet har kastat ostmackan i golvet för fjärde gången, så kan det ju vara så att barnet tycker att det är roligt att kasta, inte mat i sig, utan att helt enkelt kasta saker från bordet. När barnet välter vattenglaset kan det ju vara så att det är intressant att se vart vattnet rinner. Kanske kan det gå att lösa genom att leka och ha skoj i badkaret?

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 
Föregående artikel
Nästa artikel

Senaste artiklarna:

De mest populära namnen på Island

Island ligger lite efter när det kommer till namnstatistik och den senaste statistiken är från 2018. Nedan hittar du de 50 bästa pojknamnen och flicknamnen....