Bebis35 månader

35 månader

Av Bebisvarlden 3386 Uppdaterad 13.10.10

Om barnet: Så kul!
Barnets fantasi brukar vara så stor att det sällan är ett problem att hitta på något att göra i den här åldern. Men ibland kan det vara kul att visa en ny lek eller aktivitet som ni kan göra tillsammans. Här kommer några förslag.

”Jag ser något rött”
Leta upp ett föremål som har en viss färg och be barnet att gissa vad det är genom att säga: ”Jag ser något (färg).” När barnet har kommit på det kan ni byta roller och börja om leken på nytt.

Lek med ljuset
Göm några av barnets leksaker i ett mörkt eller halvmörkt rum. Ge barnet en liten ficklampa, visa hur den fungerar och hjälp barnet att använda den för att hitta leksakerna du har gömt. Småbarn tycker om att använda ficklampa, eftersom det ger dem kontroll över mörkret och förändrar en välkänd omgivning. Se till att själv ha en ficklampa också, om barnet inte skulle lyckas hitta leksakerna.

”Vad är det?”
Lägg några kända och okända saker i en påse eller kartong. Be barnet att känna på något i påsen (utan att se) och säga vad det är. När barnet har gissat får det se vad det är som det har känt på.

Så här stimulerar du till ”låtsaslek”
Leka affär: Fyll en korg med tomma smålådor och andra förpackningar, leksaksmat eller utklippta bilder av mat. Ta fram inköpsväska och leksakspengar. Ett gammalt tangentbord eller en stor miniräknare blir en fin kassaapparat.

Utklädningslek: Samla ihop gamla smycken, skor, kläder och annat, så att barnet kan sätta ihop roliga utstyrslar både till sig själv och till dig.

Låtsashus: Gör ett tält genom att lägga ett täcke eller lakan över ett bord. Stora kartonger kan också bli fina hus. Eller gör en borg av kuddar.

Kurragömma: Barn i den här åldern älskar att gömma sig, gärna bakom en soffa, inuti gardinen eller bakom en dörr. De kan till och med lägga sig ner på golvet med händerna för ögonen och ropa: ”Var är …?” (det egna namnet). Om du ropar ”Hokus pokus filiokus!” innan du hittar barnet, kommer det att tycka att det är ännu roligare!

Handdockor
Att se en leksak få liv är magi för ett litet barn. Köp handdockor eller gör dina egna. Rita ett ansikte på en strumpa, vante eller papperspåse. Limma på lite garn som hår och klipp ut papper till öron, horn eller en mössa. Du kan använda en eller två dockor och spela upp en saga eller en verklig historia.

Till föräldrarna: Det unika barnet
Barn är mycket olika – både när det gäller temperament och beteende. Vissa är mycket sociala och vill leka med andra så ofta de kan, och andra vill variera mer mellan att leka med andra och att vara ensamma.

Vissa trivs också väldigt bra med att vara ensamma. Det är viktigt att kunna förlita sig på att barnet väljer den lek och det sällskap som det vill.

Om barnet går på förskola eller hos dagmamma finns det flere vuxna som kan observera hur barnet leker. Om barnet ofta är ensamt men gärna vill leka med andra kan de vuxna vara med och skapa umgänge i små grupper.

Om barnet tycker om att pyssla för sig självt så kan det få göra det. Ibland gör barnet andra val än ni föräldrar, och ni kanske blir förvånade över ert barns egenskaper. Man letar ju efter drag som man kan känna igen, men barnet är en kombination av er – och en helt unik person!

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 
Föregående artikel
Nästa artikel

Senaste artiklarna:

Nyfödd

* Vi återger genomsnittsvikt och -längd. Normalvärdena för flickor är mellan 2,8 och 4,6 kilo och längd mellan 47 och 54 cm. Pojkarnas normalvärden...