Bebis5 saker som gör din bebis smartare!

5 saker som gör din bebis smartare!

Av av Marina Nilsson. Foto: Privat 666 Uppdaterad 28.02.11

Amning, högläsning och bättre sovrutiner är några av tipsen för dig som vill stimulera din bebis hjärna lite extra. Det här är de senaste rönen om barns intelligens!

Läs: Mamma, varför andas man?

Varm och god omvårdnad, rätt och slätt. Om du bara ska välja att göra en sak för att stimulera din bebis intelligens så handlar det om detta självklara.
Mammas och pappas kärleksfulla uppmärksamhet fungerar som näringsmedel för kognitiv utveckling. Barn som istället negligeras och far illa presterar sämre i intelligenstester, visar forskning.

I praktiken handlar det om massor av vardagligt prat. Rim och ramsor, sånglekar, gunglekar på knäna och allt som vi kanske avfärdar som vanliga lekar ger nämligen barn en stark känsla av att bli sedd, och den slags uppmuntran är en nyckel till all fortsatt utveckling.

Forskning visar också att de barn vars föräldrar pratade mycket med dem som bebisar fick klart högre IQ längre fram i livet. Prata då i hela meningar och försök inte att undvika svåra ord. Att bebisen får höra många olika ord dagligen är en viktig faktor. Men sambandet fungerar bara om rösten som säger orden går att interagera med. Ord som kommer från teven eller en CD-skiva har inte alls samma stimulerande effekt.

Men forskningen ger också tips på fler saker i vardagen som påverkar hur ditt barn utvecklas.


Längre amning ger högre IQ
I en kanadensisk studie, där närmare 14.000 barn vid 31 olika mödravårdscentraler ingick, så uppmanades mammorna att amma i upp till ett år, och dessutom ge barnet enbart bröstmjölk så länge som det gick. När barnen var  6,5 år gamla så genomfördes ett IQ-test och de barn som hade ammats länge fick högre resultat än de barn som hade ammats kort tid eller inte alls.

MEN. Resultatet har också kritiserats. Andra forskare menar att det istället handlar om ärvd intelligens. De mammor som väljer att amma är generellt mer intelligenta än de som väljer att inte göra det. Det är därför bara naturligt att deras barn får högre IQ i olika slags tester.


Läs god natt-sagor ofta
I en brittisk undersökning följde forskarna 19.000 barn och upptäckte att de barn som regelbundet blev lästa för utvecklades bättre och snabbare än andra barn. Det fick ett försprång in i läs-och-skriv-kunnigheten, men även (lite mer förvånande) in i matematiken.Få ordning på sömnen
Även regelbundna sovtider och framförallt tillräckligt med sömn gör barn intelligentare. En amerikansk studie följde sömnstatistiken för 8000 barn, från 9 månaders ålder tills att de hunnit bli ungefär 4 år, då de testades. Resultatet visade att de barn som hade fasta sovtider och som sov minst 11 timmars per natt hade bättre och tidigare utvecklat förmågor när det gällde att läsa, skriva och räkna.Undvik vegan-kost

En varierad kost innebär att kroppen får i sig flera vitaminer och mineraler som har en antioxiderande (skyddande) effekt på hjärncellerna. I en norsk studie framkom det att barn som bara åt grönsaker fick bland annat sämre minne. Orsaken var att de då fick en brist på vitaminet B-12.


Stimulera intresset för musik
Spädbarn föredrar visserligen klassisk musik, eftersom rytmen påminner mer om mänskligt tal än annan musik gör, men det finns dåliga belägg för att ”Mozart-effekten” skulle betyda något för deras intelligens. Däremot visade en undersökning på 3-4-åringar att de barn som fick lära sig att spela piano under ett halvår faktiskt fick bättre matematiska färdigheter, jämfört med dem som inte fick lära sig spela piano.Tips för dig som är gravid…
Livsmedelsverket har mjukat upp sina rekommendationer kring fisk för gravida eftersom man vill försäkra sig om att gravida får i sig mer av fettsyran omega 3 i kosten. Den finns framförallt i feta fiskar och har en skyddande effekt på den delen av hjärncellen som har hand om att ”skicka meddelanden” och är också bra för det ofödda barnets hjärna. I en norsk studie fick gravida kvinnor ett tillskott av fiskolja varje dag från vecka 18 i graviditeten och inpå amningsperioden, tills att barnet var 3 månader gammalt. Barn till de mammor som hade fått fiskolja hade vid tester i snitt 4,1 högre i IQ-poäng på skalan än barn till mammor som hade fått placebo (majsolja).Vad du däremot ska undvika äta för mycket av är lakrits. En studie på finska barn visade att barn som hade mammor som ätit stora mängder lakrits under graviditeten gjorde betydligt sämre ifrån sig på tester som mätte rumslig förmåga, minnesförmåga, koncentration och språklig förmåga. Det är ämnet glycyrrhizin som finns i lakrits som påverkar moderkakan så att skadliga stresshormoner kan nå barnet under tiden i magen.


Läs mer: Högläsning påverkar barnets framtid


Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

Utvecklingsöversikt 0-15 månader

Om utvecklingsöversikten Tabellen visar den ålder då de flesta barn skaffar sig en ny färdighet. Det är viktigt att vara medveten om att åldersuppgifterna är...