BebisSpara till ditt barn!

Spara till ditt barn!

Av Marina Nilsson 147 Uppdaterad 25.02.11

Har du börjat spara än?

Om inte, så är du inte ensam. En undersökning utförd av Nordnet 2010 visar att 35 procent av alla föräldrar inte sparar något alls till sina barn. ”Sämst” är man i glesbygden och i hushåll där den sammanlagda inkomsten understiger 400.000.

– Många barnfamiljer har en ganska tuff ekonomi. Därför tycker jag inte man ska känna sig tvungen att spara till barnen. Och man ska framförallt inte ha dåligt samvete om man inte gör det. Spara bara om du kan och i den takt du vill. Det är mycket viktigare att du lär dina barn att själv hantera pengar, vilket man kan göra på flera sätt och med lite pengar, guldtior till exempel, tipsar Bodil Hallin, familjeekonom på Ikanobanken.

Att ge sina barn en sund inställning till ekonomi kan alltså vara en minst lika effektivt om man vill säkra sitt barns möjligheter till att exempelvis kunna köpa en egen bostad så småningom.

– Börja med mål som barnen når ganska lätt. När barnen blir lite äldre kan du börja prata om att saker har olika värde. Och att man måste spara mer för att få dyrare saker. Låt barnen välja och låt barnen längta. Om barnen får allt de pekar på så förlorar saker sitt värde. Ställ frågor och uppmuntra barnen till att fatta egna beslut om sitt sparande: ”När vill du ha datorspelet? Hur mycket måste du spara varje månad? Hur länge måste du spara? Vad händer om du sparar lite mer? Vad händer om du sparar lite mindre?”  På skolverket.se finns också olika spel om pengar och ekonomi att ladda ner.

4 frågor om sparande

Experterna:  Bodil Hallin, familjeekonom, Ikanobanken, och Gunilla Nyström, privatekonom, SEB.

Hur gör jag för att spara rättvist till två syskon?

Bodil Hallin:

– Jag föreslår att du sparar i ett gemensamt sparande till båda dina barn. Det är det lättaste sättet att få det rättvist mellan barnen. Väljer ni separata sparformer för varje barn är det svårare att hålla reda på hur mycket ni sparar till var och en. Dessutom kanske första barnets placeringar utvecklas väl medan det andra barnet får en sämre utveckling på sina placeringar. Sparar du i eget namn och vill vara säker på att pengarna går till dina barn bör du skriva ett testamente där du anger att sparandet ska gå till dem.

Bodil Hallin
   

Jag tycker det känns obehagligt att spara i aktier. Finns det inte en risk för att alla pengarna jag har sparat till mitt barn faktiskt försvinner?

Gunilla Nyström:

– Visst är det riskfyllt med aktier. Börsen rör sig dramatiskt uppåt och nedåt. Ändå är aktiefonder en bra sparform när det handlar om långsiktigt sparande, som ju sparandet till barnen är. Och när du sparar varje månad så får du en lägre risk eftersom du då köper fondandelar i både uppgång och nedgång. Det viktigaste är att inte behöva sälja när börsen fallit kraftigt. Så om du väljer att ha åtminstone en del av sparandet i aktiefonder så gäller det att växla över till räntesparande i god tid innan pengarna ska användas. I dag finns också möjligheter att spara i flera olika tillgångsslag, som fonder som placerar i aktier, råvaror, fastigheter, företagsobligationer med mera.

Gunilla Nyström

 

Kan jag ”öronmärka” sparpengarna till ett visst inköp? Jag vill inte att min son ska bränna allting på en festarresa när han fyller 18.

Bodil Hallin:

– Tyvärr har jag sett en del exempel på artonåringar som i rask takt har spenderat rätt stora summor som föräldrar och mor- och farföräldrar sparat ihop under flera år. Att ”öronmärka” pengar på ett barns konto går inte. När din son fyller 18 år är han myndig och fri att fatta egna beslut om sina tillgångar. Därför föreslår jag att du sparar i eget namn. Då kan du själv reglera hur pengarna ska användas och när din son är mogen att ta hand om pengarna. Sparar du i fonder i eget namn är det du som deklarerar och det är också du som har möjlighet att använda dig av eventuella förlustavdrag när du säljer. Något som din omyndige son kanske inte har någon glädje av. Sparar du i eget namn och vill vara säker på att pengarna går till din son bör du skriva ett testamente där du anger att sparandet ska gå till honom. Ange också gärna att det ska vara barnets enskilda egendom.

 

Hur mycket är rimligt att spara per barn? Vi kan verkligen inte spara hela barnbidraget.

Gunilla Nyström:

– Inte ska man känna någon press på sig att lägga undan en tusenlapp i månaden till barnets sparande! Självklart måste hela familjens behov av pengar nu prioriteras. Men kan ni lägga undan lite varje månad är det förstås jättebra. Och spara i så fall i ert eget namn. Då är det era pengar och ni har rätt att ta av dem om det ”kniper”.


Hur har du gjort med sparande? Någon sparform du rekommenderar?  Kommentera här nedanför! 

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna: