BebisAmning och matAmning förbjudet

Amning förbjudet

Av Karine Næss Frafjord 210 Uppdaterad 21.06.11

Danskarna avvisar dig redan vid dörren och cyprioterna anser det tabu. Ammar du och ska resa utomlands i sommar? Vad gäller i de olika länderna - se vår lista här!

 

Om du ska åka utomlands med bebisen bör du kanske fundera över vilket resmål du väljer. Det är inte alla kulturer som är lika tillåtande som Sverige när det gäller offentlig amning. Du behöver inte åka längre än till Danmark förrän spelreglerna förändrar sig ganska radikalt.

Här är det inte ovanligt att restauranger och caféer markerar sin ståndpunkt till amning i form av ”amning förbjudet” – redan på dörren. Men det finns givetvis också ställen som tillåter det. Fler råd om hur du ska förhålla dig till detta, vilka matställen som tycker amning är OK och vilka som inte gör det, hittar du under landsinformationen längre ner på sidan.

Rösta här – vad anser du om offentlig amning?

Här är offentlig amning inte OK

Cypern är tillsammans med Egypten de länder som kan anses som några av de svåraste att vistas i för familjer med ammande småbarn. I Egypten påbjuder turistkontoret att du letar upp ett eget rum för ändamålet – detsamma gäller för Cypern. Om du skulle trotsa denna norm riskerar du att snabbt känna dig illa till mods på grund av hur folk runt dig uppträder.

Bo centralt

Om du trots allt bestämmer dig för ett resmål med konservativ syn på offentlig amning kan det vara smart att bo centralt i förhållande till de aktiviteter ni ska göra. På så sätt är det möjligt att snabbt ta sig tillbaka till hotellet när bebisen behöver ammas, och slippa bli utsatt för misshagliga blickar och kanske riskera att bli bortschasad.

Såhär är reglerna:

Cypern
På Cypern är amning tabu och om du inte följer de oskrivna reglerna om att täcka dig, hitta ett avskilt ställe där du kan gömma dig – eller ett eget rum där du kan amma – kan du bli offer för stirrande, irriterade blickar. Detta gäller till och med på lekplatser, familjevänliga caféer och andra ställen, enligt cypriotiska turistmyndigheten.


Danmark

Här är det strängare än i Sverige. Enstaka caféer har amningsförbud, vissa har amningsbänkar eller amningsrum medan andra accepterar att kvinnor ammar sina barn i hela lokalen.

Enligt den danska turistmyndigheten, har vissa matställen skylt på dörren där det står att amning och blöjbyten inte accepteras i lokalen. Om det inte finns någon skylt på dörren kan det enligt turistkontoret vara bra att fråga på förhand om det är OK att amma – så att man slipper riskera att eventuellt bli avvisad.

ammenet.dk har en lista över restauranger och caféer som hälsar ammande välkomna – och vilka som inte gör det…

Egypten
Här är det inte accepterat i samma grad som Skandinavien. Enligt egyptiska turistkontoret bör du hitta ett eget rum för ändamålet – de föreslår att du ber hotell- eller restauranganställda om hjälp att hitta en egen plats för detta.

Finland
Det är generellt accepterat att amma på offentliga platser som caféer och restauranger om det görs diskret och med hänsyn till andra gäster. Skötrum finns det gott om.

Grekland
Det är tillåtet, men inte så vanligt. Du kan enligt turistmyndigheterna amma var som helst utan att bli störd.

Irland
På Irland är inte hållningen till offentlig amning lika liberal som i de skandinaviska länderna, generellt sett. Det är på inget sätt förbjudet, men man är mer diskret runt det och använder i de flesta fall avskilda rum för detta, enligt Irlands turistkontor.


Italien

Amming betraktas som en privatsak; du kommer aldrig att se kvinnor amma på stan, på caféer eller på stranden. Det är inte otillåtet men man kan lätt känna sig obekväm i situationen. De italienska kvinnorna håller sig hemma eller i närheten av hemmet med sina bebisar eller ger dem flaskan istället för att amma.

– Jag skulle råda den som planerar semester i Italien med sin bebis att beställa en typ av bostad som gör det enklare, till exempel lägenhet eller alldeles i anslutning till stranden så att man får vara i fred när man ska amma. Eller njut av den italienska landsbygden på bondgård med simbassäng och rustik gastronomi, så kallat agroturism, är rådet vi får från de italienska turistmyndigheterna.

 

Kroatien
Man kan absolut amma offentligt i Kroatien även om det inte är lika vanligt där som här hemma. Därmed kan du riskera en och annan blick. Täcker du över bröstet är det enligt de kroatiska myndigheterna OK och ingen reagerar negativt på det.

 

(Fotnot: Artikeln publicerades först på dinside.no 28.04.09)

Läs mer: Är det OK att amma sitt barn offentligt?

Amning är naturligt!

 

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

Utvecklingsöversikt 0-15 månader

Om utvecklingsöversikten Tabellen visar den ålder då de flesta barn skaffar sig en ny färdighet. Det är viktigt att vara medveten om att åldersuppgifterna är...