BebisBarn och karriär går ihop

Barn och karriär går ihop

Av Patrik Wallgren 133 Uppdaterad 26.05.11

När Heidi Stenmyren födde sin andra dotter, Fröja var hon mitt i karriären. En karriär som hon till inget pris ville göra avkall på. Mindre än en månad efter födseln var hon tillbaka på jobbet som läkare och viceordförande i Sveriges Läkarförbund.

– För min del var det självklart att både skaffa barn och forsätta satsa på kariärren. Att behöva välja det ena eller det andra var aldrig aktuellt säger Heidi Stenmyren.

Att både män och kvinnor gör karriär är knappast något nytt i Sverige. Men det har länge varit svårt för just mammor att kombinera föräldraskap med karriär.

– Det är status att ha barn och det går att kombinera mammarollen med kärrieren bara man planerar och är strategisk, säger säger Heidi Stenmyren. Jag vill vara ett föredöme för mina döttrar. När de blir stora och kanske funderar på att skaffa barn ska de kunna se på sin mamma och konstatera att det går utmärkt att välja både och.

Större acceptans bland såväl arbetsgivare som samhället i stort samtidigt som den tekniska utvecklingen faktiskt gjort det möjligt att vara mer flexibel och till exempel arbeta på distans innebär att allt fler kärriärskvinnor väljer att skaffa barn. Det har till och med blivit inne med barn. En annan viktig faktor i detta sammanhang är att det blivit mer accepterat att köpa hjälp och allt fler kvinnor som har råd väljer att utnyttja den chansen.

Köper hjälp

– Jag har under perioder använt hela min lön till att köpa tjänster, säger Heidi Stenmyren. Jag ser det som en investering både i mig själv och mina döttrar.

Viktigaste råden Heidi skulle vilja ge andra kvinnor i liknade situation är: Planera, gärna flera år fram i tiden. Köp hjälp och framförallt, våga!

Läs mer: Välj rätt yrke om du planerar att bli förälder

Blogginlägg: ”Jag blir så provocerad…”


Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

Ge dig själv tid som nyförlöst och mamma

”Kvinnan har haft gott om tid på sig att vänja sig vid alla förändringar i kroppen under graviditeten. Men efter förlossningen händer det mycket...