BebisBåtresor med barn

Båtresor med barn

Av Bebisvarlden 104 Uppdaterad 07.07.08
Att vara omgiven av vatten, få andas frisk havsluft och känna båtens rörelser kan vara mycket lugnande för ett litet barn. För ett spädbarn är en båt i rörelse som en enda stor vagga. Småbarnen kommer att vara fascinerade av måsarna och båtarna som ni passerar. Äldre barn kommer att vara nyfikna på broar, fyrar och allt som har med båtar och båttrafik att göra. Om vädret är fint, är en tur på havetbåtresan en spännande upplevelse!
Sverige har en lång kustlinje och många tar färjan när de ska åka utomlands, t.ex. till England, Norge, Danmark, Tyskland, Polen eller Finland. Många färjor är som små kryssningsfartyg och har lekrum, underhållning för barn, långa korridorer och stora båtdäck som ni kan utforska tillsammans. Var inställd på att du får hålla ett öga på barnet under hela tiden som ni är ombord.
Om ni reser över om natten, finns det olika slags hytter att välja mellan. Normalt har de eget badrum med toalett, handfat och dusch, men det finns inte alltid plats för en barnsäng eller barnvagn. Det brukar också gå att boka en hytt om du reser över dagen.på dagtid. Det är en bra investering om resan är lång och barnet brukar sova på dagen. Kanske behöver också du som kör får vila lite om ni har en lång körning framför er? Dessutom är det skönt att kunna dra sig tillbaka någonstans där det är lugnt om man reser med ett oroligt spädbarn. Under dagtid brukar hyttpriset vara rabatterat till hälften.
 
Det brukar finnas goda möjligheter att köpa mat ombord, men ta gärna med en mindre matsäck ändå. Små barn äter lite men ofta, och då är det bra att ha något tillhands attsom man kan ge dem.
Tänk också på att större bilfärjor inte brukar vara rökfria, men att rökningen ofta är begränsad till vissa områden.
 
Tips när du beställer båtresa
• Fråga om hyttstorlek och hyttplacering, och kontrollera om det finns en skyddskant framför kojerna. Om du reser med ett spädbarn, bör du fråga om det finns plats för resesängen inne i hytten. Annars måste du kanske ha barnet i din egen säng.
• Om det finns särskilda aktiviteter och erbjudanden för barn, bör du kontrollera att de är tillgängliga just när du ska resa.
• Vid längre båtresor bör du kontrollera vilka hälso- och sjukvårdstjänster som finns tillgängliga ombord.
• Undersök om det finns rökfria områden på ombord på båten.
 
Viktigt ombord på båten
• Håll hela tiden ett öga på barnet.
• På kajen och båten får man inte springa. Försäkra dig om att barnet har förstått det.
• Ta med mat som barnet tycker om.
• När spädbarnet ska badas, kan du använda tvättstället i badrummet eller också ta med en liten plastbalja.
  I mindre båtar, t.ex. motorbåtar i stil med Cabin Cruiser eller segelbåtar, måste det finnas godkända räddningsvästar till alla barn och vuxna. Barnen bör alltid ha västen på sig när ni är ombord.
 
Vad är bra att ha med sig?
• Varma kläder/vindtät jacka.
• Badkläder och handdukar om det finns en bassäng ombord.
• Mat och mellanmål som barnet tycker om – även om det finns matservering ombord.
• Vattenflaskor – det är inte säkert att kranvattnet på båten går att dricka.
• Tillräckligt med blöjor – du är inte säkert att det går att köpa blöjor ombord.
• Om du reser på sommaren och har tänkt tillbringa mycket tid ute på däck, bör du skydda barnets hud och ögon med solkräm med hög solskyddsfaktor, bra solglasögon och solhatt – och se till att det används också.
• Några leksaker och böcker till barnet.
Kryssning
En kryssning är en bra familjesemester eftersom man får allt i ett. Kryssningsfartygen är som flytande hotell. De har ofta barnvänlig service (barnvakt, barnbassäng och barnunderhållning), många kaféer och restauranger och det finns gott om plats att röra sig på. Om du har flera barn, kan du utnyttja eventuell barnvaktsservice för att få lite tid med varje enskilt barn eller också unna dig en kväll på tu man hand med din partner.
 
 

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

Nyfödd

* Vi återger genomsnittsvikt och -längd. Normalvärdena för flickor är mellan 2,8 och 4,6 kilo och längd mellan 47 och 54 cm. Pojkarnas normalvärden...