FörsökerForskning och politikMannens biologiska klocka tickar också

Mannens biologiska klocka tickar också

Av Pernilla Gudmundsson Renco 48 Uppdaterad 08.07.08
Att hög ålder kan innebära defekta spermier har tidigare studier visat, men hittills har ingen undersökning varit tillräckligt omfattande för att man ska kunna slå fast att även mannens fertilitet har ett bäst före datum. Men nu har en fransk forskare visat detta.
Vid en fransk fertilitetsklinik undersöktes drygt 12 000 par under sex år. Som väntat var hög ålder hos kvinnan kopplat till lägre fertilitet men det visade sig också att även mannens ålder hade betydelse. Efter 35 börjar den biologiska klockan att ticka märkbart för kvinnan och vid 40 för mannen.
 
– Den nedsatta fertiliteten handlar både om befruktningsförmåga och att risken för missfall ökar, säger forskaren Stephanie Belloc.
 
Orsaken är troligen att spermierna tappar i kvalitet i takt med mannens ålder. Andelen spermier med felprogrammeringar i den genetiska koden är fler hos en äldre man än en yngre. Ägget släpper inte in missbildade spermier och förblir därmed obefruktat.
 
Stephanie Bolloc presenterade under en fertilitetskonferens i Barcelona sin studie med rådet till män att alltså inte känna sig alltför säkra på evig fruktsamhet.
 
Källa: TT
 
 
 
 

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 
Föregående artikel
Nästa artikel

Senaste artiklarna:

7 miljötips för familjer som vill sluta använda plast

• Använd tygpåse eller väska istället för plastpåsar när du handlar. När det är möjligt, köp matvaror som inte är plastförpackade. • Använd matlåda i stål eller glas...