FörsökerBehandlingarFrysta ägg bättre än färska

Frysta ägg bättre än färska

Av Bebisvarlden 227 Uppdaterad 09.07.08
Barn som utvecklas ur provrörsbefruktade frysta ägg får en bra start i livet och har en bättre prognos än de från färska ägg, visar en ny dansk studie. I studien följdes 1 200 barn som föddes efter provrörsbefruktning. De barn som utvecklades ur frysta ägg visade sig ha högre födelsevikt och färre missbildningar än barn från färska befruktade ägg.
– Barnen från frysta embryon liknar helt enkelt mer de från spontant befruktade ägg, säger Anja Pinborg som presenterade studien vid en fertilitetskonferens i Barcelona i Spanien.
 
Ett skäl till de goda resultaten med frysta embryon är förmodligen hög kvalitet på äggen som tagits fram för ändamålet. Dåliga ägg sorteras bort först. Tidigare har man befarat förhöjd risk för missbildningar med frysta embryon, något som den danska studien nu alltså motbevisar.
 
– Våra resultat uppmuntrar föräldrar som fått barn efter provrörsbefruktning att använda sina frysta embryon i nya försök att bli gravida, säger Pinborg som arbetar vid Rigshospitalet i Köpenhamn.
 
Resultaten öppnar också för ett nytt sätt att planera graviditeter. Unga kvinnor kan låta ta ut och befrukta ägg som de sparar till senare i livet när deras yrkeskarriär fått fart. Men frågan är om svenska läkare ställer upp på sådan planering. Professorn i obstetrik och gynekologi vid Karolinska institutet Outi Hovatta tvivlar på det, skriver Dagens Nyheter.
 
Källa: TT
 
 
 

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna: