BebisFöräldrarCurling eller Tiger - olika föräldrartyper

Curling eller Tiger – olika föräldrartyper

Illustrationsfoto: Shutterstock
Av Pernilla Gudmundsson. Foto: Istock.com 197 Uppdaterad 09.09.11

Det finns olika metoder och trender när det gäller barnuppfostran. På ena sidan prestationsinriktade Tigermammor och Nanny-pedagogik med skamvrå och time out. På andra sidan överbeskyddande curling-föräldrar och helikopter-föräldrar som ger ständig service.

 

Tigermamman, Amy Chua 

Tigermammans uppfostringsmetoder är allt annat än curling och många har jämfört de med en extrem form av nanny-pedagogik. En uppfostringsmetod som vann terräng även i Sverige genom TV-programmet Supernanny för några år sedan.

Vad är då en bra barnuppfostran? Om Tigermammans metoder är i yttersta änden så kan man se Nanny-pedagogiken med skamvrå och time out som metoden som följer tätt efter. På andra sidan skalan finner vi curling-föräldrar och helikopter-föräldrar. De som ständigt sopar framför eller hovrar ovanför sina barn för att bereda väg.

Familjeterapeuten Jesper Juul, tycker vi ska tänka bort från metoder och istället vara närvarande vuxna :

– När man använder sig av en metod i relationen med sitt barn förlorar man just relationen. Barnet blir ett objekt och kommunikationen går förlorad. Avsikten är givetvis god men påminner mycket om hur man såg på barn för 60 år sedan då uppfostran gick ut på att barnet skulle lyda och alla konflikter skulle undvikas. I en levande relation uppstår konflikter och det handlar för oss vuxna om att lära barnet hur man kommunicerar sig ur konflikten. Att använda envägskommunikation innebär att man kränker barnets integritet.

Så tycker ett urval föräldrar

Vilken typ är du?

Curlingföräldrar: gör allt för att ”sopa rent” framför sina barn så att de snabbt, lätt och smärtfritt ska kunna möta världen och ta sig fram i livet. Begreppet lanserades av den danska barnpsykologen Bent Hougaard. Hon menar att föräldrar förväxlar omsorg med service och att resultatet blir hjälplösa barn


Helikopterföräldrar:
hovrar över sina barn ständigt, som en helikopter. Mamma och pappa ordnar allt, även när barnen är stora. Ringer mäklare och fixar boende till högskolestudierna, fyller frysen, bokar tid till jobbintervju och så vidare.


Nanny-föräldrar:
använder sig av metoder som familjeråd, belöningssystem och ingriper direkt när barnet gör fel, tar time-out och använder skamvrå.


Tigerföräldrar:
kräver att barnen ska vara framgångsrika och ständigt prestera max. De pressar barnen hårt i skolan, nöjer sig inte med medelmåttighet och endast guldmedalj är gott nog.

Vad tycker du? Kommentera! Så svarar några av våra läsare..

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

Utvecklingsöversikt 0-15 månader

Om utvecklingsöversikten Tabellen visar den ålder då de flesta barn skaffar sig en ny färdighet. Det är viktigt att vara medveten om att åldersuppgifterna är...