BebisFöräldrarSnart dags för pappaledighet?

Snart dags för pappaledighet?

pappaledighet
Av Marina Nilsson 115 Uppdaterad 13.01.11

Ena veckan är det mamma som är ledig. Andra veckan är det pappa.

Förvirrande för din baby? Så här blir övergången i föräldra-ledigheten så smidig som möjligt för alla.

Välj smygstart eller ”cold turkey”
Föräldraförsäkringen innebär flera chanser till en mjuk övergång, tack vare möjligheterna att dela upp dagarna i exempelvis halvor, kvartar och till och med åttondelsdagar.

Under en övergångsperiod kan till exempel båda parterna jobba halvtid. Ett annat alternativ är att den partner som ska ta över föräldraledigheten tar ledigt kvartsdagar och antingen tar över morgonrutinerna, eller kommer hem från jobbet tidigare än vanligt. Ytterligare en möjlighet är att övergången sker i samband med en semester.

Andra par tycker att det blir tydligare ur ett ansvarsperspektiv om man gör bytet till heltidsansvar på en gång. Diskutera vad som känns bäst för er.

Gå igenom dyngsrutinerna
Det kan vara bra att gå igenom vilka mat- och sovtider som gäller vid övergången, men var inte överdrivet detaljstyrd. Kom ihåg att det inte bara finns ETT enda sätt att ta hand om ett barn på ett bra sätt. Rutiner som gällde under den första delen av föräldraledigheten kommer dessutom inte att gälla under den andra, helt enkelt eftersom barn utvecklas.

Hantera känslorna
Barn kan uppleva omställningen från mammaledighet till pappaledighet på olika sätt, men separationsångesten blir förstås starkare om barnet inte tillbringat någon ensamtid alls med pappan tidigare. Gnällliga perioder förekommer dock oavsett vem som är hemma, så om du är ny pappaledig, läs inte in för mycket i ditt barns tårar.


Så här gjorde vi! 3 föräldrar berättar:

Krista Runersten, 31 år, mamma till Alma, 3 år.

– Min man hade pluggat under större delen av min föräldraledighet, så han hade varit rätt så närvarande i vardagen ändå och hade bra koll på bebisläget. Övergången till pappaledighet var ingen stor grej, även om jag minns att min sista föräldralediga dag kändes mycket vemodig. Jag försökte nog snarare att inte truga på honom för mycket information om hur Alma funkade, för att de skulle hitta sitt eget sätt. Mitt enda sätt att få henne att sova dagtid hade varit att amma henne till sömns, och det kunde Micke ändå inte göra, så det var liksom ingen idé att berätta om de rutinerna.

Niklas Lagström, 37, pappa till Leonard, 4 år.

– Min sambo gjorde med glimten i ögat en liten pixiebok till mig med vardagsproblem och lösningar på sånt hon visste att jag trodde kunde bli jobbiga under min pappaledighet. Till exempel tyckte jag att det var jättejobbigt när vår son gallskrek och var ledsen utan att jag riktigt kunde ta reda på varför. Jag blev jättenervös och mådde dåligt av det och det hade jag sagt till min sambo. I den där lilla pixieboken fanns en liten manual över vad jag kunde göra och hur jag skulle tänka. Det var väldigt sött

Jenny Bjärkelöv, 35, mamma till Irma, 3 år.

– Min sambo var aldrig var hemma med Irma på heltid, utan vi delade upp veckan – hemma två dagar, jobba tre, och så vidare. Så det blev ingen dramatisk övergång. Det var skönt men samtidigt tråkigt och frustrerande att han liksom fick ”ärva” mina rutiner. Det han ändrade på var dessutom störigt för mig de dagar jag då tog över ledigheten. Han la kläderna på fel ställen tyckte jag bland annat. På det sättet är det bättre att få skapa sina egna rutiner efter hur man har det med sitt barn om man har allt ansvar på heltid. Då har man heller liksom ingen rätt att lägga sig i som den arbetande föräldern.

 

 

 

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

Nyfödd

* Vi återger genomsnittsvikt och -längd. Normalvärdena för flickor är mellan 2,8 och 4,6 kilo och längd mellan 47 och 54 cm. Pojkarnas normalvärden...