BebisAmning och matMatallergier och födoämnesintolerans

Matallergier och födoämnesintolerans

Foto: Shutterstock
Av Bebisvarlden 140 Uppdaterad 19.05.08
Ca 2–3 procent av dagens barn utvecklar matallergi. Endast ett fåtal av dessa är födda i en familj med allergihistorik och har därför inte några särskilda anlag för allergi. När det gäller de barn som har ärftliga anlag för allergi kan det vara klokt att introducera de födoämnen som ofta kan ge allergiska reaktioner medan barnet fortfarande får modersmjölk. I vissa mycket allergibelastade familjer kan det ha en förebyggande effekt att vänta med att införa ett fåtal livsmedel som är kända för att vara mycket allergiframkallande. Barn som har anlag för allergi bör inte heller introduceras för mat alltför tidigt. Vänta tills barnet är sex månader.
Om du gör barnmaten själv kan du introducera ett livsmedel åt gången och på så vis ta reda på om ditt barn får några reaktioner. Men tänk på att du måste se samma reaktionsmönster flera gånger innan du kan misstänka allergi.
Följande födoämnen är ofta allergiframkallande: ägg, nötter, komjölk, fisk och skaldjur, choklad, baljfrukter och vete. Följande födoämnen kan också ge allergiska reaktioner hos vissa: sojabönor, sesamfrö, tomater och jordgubbar.
Symptomen kan komma direkt eller också yttra sig efter ett tag. Om ditt barn har fått en diagnostiserad allergi bör du kontakta vårdcentralen för att få råd och vägledning. Barn med allergi kan tidigt lära sig att välja alternativ mat.
 
Allergi
Om barnet har födoämnesallergi kommer kroppens immunförsvar att aktiveras mot de proteiner i maten som den upplever som ”farliga” inkräktare. För vissa kan det räcka med även små spårmängder av maten som de inte tål för att utlösa en allergireaktion. Reaktionerna kommer normalt snabbt efter det att barnet har fått i sig dessa livsmedel och kan i vissa fall vara allvarliga. Det är därför viktigt att ha tillräckliga kunskaper om hur man lagar säker mat till ett barn som reagerar på vissa livsmedel. De vanligaste symptomen är uppblossande eksem, andra utslag, kräkningar, diarré, förstoppning och magsmärtor.
 
Vid andra typer av överkänslighet mot födoämnen är immunsystemet inte inblandat, men de symptom som uppstår kan påminna om allergireaktioner. De kommer lite långsammare, är mindre allvarliga och är beroende av den förtärda mängden mat.
 
Intolerans
Benämningen intolerans används ofta för tillstånd där det kan observeras en födoämnesreaktion, utan att något kan påvisas i laboratorietester. Det finns många former av födoämnesintolerans och även om intoleransreaktionerna inte är livshotande kan de orsaka stora besvär för dem som drabbas.
Om man har mycket allergi och matintolerans i familjen, bör man introducera ett nytt livsmedel åt gången för att se reaktionen. Så länge barnet fortfarande får modersmjölk skyddar den barnets mage när ett nytt livsmedelintroduceras . Gör små smakportioner och testa dem i 3–7 dagar för att se om barnet tolererar dem eller ej.
 
SAKER ATT TÄNKA PÅ VID MATLAGNINGEN
Att laga mat till personer med födoämnesallergi/födoämnesintolerans behöver inte vara så komplicerat som man skulle kunna tro. Det är viktigt att man har kunskaper om mat och matlagning och i kombination med en positiv grundinställning brukar det ge bra resultat.
• Informera dig om vilka livsmedel som personen tål och kan äta, om det behövs några speciella matvaror och hur man i så fall kan få tag på dem. Fråga gärna personen det gäller.
• Använd livsmedel som är ordentligt märkta och där innehållet är känt. Mycket färdigmat innehåller mjölk, vetemjöl, soja och/eller ägg, till exempel uppblandade produkter med kött och fisk, påssoppor/-såser, gratänger, puddingar, fromager och dessertsåser.
• Se till att du är säker på innehållet i maten du serverar och tillaga helst maten av råvaror. Man kan till exempel göra pannbiffar av köttfärs, salt, potatismjöl och vatten.
• Innan du börjar laga mat måste det vara ordentligt rengjort där maten ska tillagas.
• Se upp så att maten inte på något sätt kommer i kontakt med livsmedel som ska undvikas.
• Använd separata serveringsbestick till varje fat.
 
 
 

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

De mest populära namnen på Island

Island ligger lite efter när det kommer till namnstatistik och den senaste statistiken är från 2018. Nedan hittar du de 50 bästa pojknamnen och flicknamnen....