BebisPrylarBabyvakt – 10 saker att tänka på innan du köper

Babyvakt – 10 saker att tänka på innan du köper

Illustrationsfoto: iStock
Av Bebisvärlden
Den lille fine ska man ha koll på både dag och natt, och en bra babyvakt gör jobbet lite enklare. Men vad bör man tänka på när man väljer babyvakt, eller babymonitor? Här är tio bra tips till dig som är på jakt efter den perfekta babyvakten.

1. Först och viktigast – välj en som täcker behoven både hemma och på resan

Om du inte är fullständigt teknikgalen, välj en som fungerar bra både hemma och när du reser. De flesta babyvakterna fungerar bra hemma, men på resan önskar du kanske lite längre räckvidd och något som tar lite plats.

2. Kolla upp räckvidd och ljud – två viktiga saker att tänka på

Om du väljer en babyvakt med bra räckvidd och bra ljud, blir livet lite enklare. Ett minimum bör vara att signalen räcker över tre våningar (ca 50 meter) och 200-300 meter utomhus. För det är ju skönt att kunna sitta ute i trädgården hos grannen en sommarkväll utan att behöva springa in till den lille hela tiden. Med en bra babyvakt har du full kontroll.

3. Länge leve batterierna!

Om du är hemma och har tillgång till ström, spelar inte batteritiden så stor roll. Men när du ska ut, eller på resa, är det skönt att slippa ta med laddningskabel. Den bör ha en batteritid på minst 6-10 timmar. Då kan du ha med babyvakten en hel kväll. Om du är på resa är det bra om du kan sätta i ett extra batteri i kameraenheten, för batteritiden mäts vid användning.

4. Se till att kameran har bra bildkvalitet

Om du väljer en babyvakt med videoöverföring, är det bra att kolla så du kan se barnet bra och att nattläget fungerar bra. Då kan du enkelt kontrollera om barnet ligger på rygg eller mage.

5. Varnar babyvakten för ljud/rörelser från barnrummet?

En babyvakt med bra varningar vid rörelser och ljud gör att man kan känna sig extra säker. Det kan vara väldigt bra med en babyvakt med sådana sensorer.

 

 

 

6. Är displayen bra?

För babyvakter med video är det viktigt att ha en bra display med bra skärm, färgbilder, zoom och panorering av bilder. Vid panorering kan man rikta bilden oberoende på babyvaktens placering. Det kan vara bra om man inte kan placera den i en optimal vinkel.

7. Enkel att använda?

En babyvakt ska vara praktisk att använda både i rummet och i vagnen, och enkel att hantera för mamma och pappa. Med en lång strömsladd kan du enkelt hänga upp barnenheten där du önskar. Ett tips är att skaffa sig en fästanordning till användning när ni är iväg. Dubbelsidig tejp för upphängning av tavlor funkar väldigt bra, tipsade en småbarnspappa oss om!

8. Vill du ha extra effekter?

För oroliga barn kan nattlampa och musik vara bra och ge barnet trygghet, och vibration kan vagga barnet snabbt till sömns igen. Men vi rekommenderar självklart att gå in till barnet om det är oroligt.

9. Vill du kunna prata med barnet genom babyvakten?

Vissa små kommer till ro snabbt och somnar om igen bara de hör en välkänd röst prata lugnande. Men OBS! Vissa små kan ta ljudet av rösten som en signal att det är dags att stiga upp.

10. Behöver du temperatur- och luftfuktighetsmätning?

I egna hemmet och välkända omgivningar använder man sällan termometer, men om du ska resa till värmen, eller om barnet sover ute på vintern, kan det vara en bra funktion. Är det för varmt eller för kallt? Med temperaturmätning slipper man onödiga bekymmer och kan säkra att barnet för en god sömn.

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

7 miljötips för familjer som vill sluta använda plast

• Använd tygpåse eller väska istället för plastpåsar när du handlar. När det är möjligt, köp matvaror som inte är plastförpackade. • Använd matlåda i stål eller glas...