BebisRutiner

Rutiner

Av Bebisvarlden 134 Uppdaterad 16.01.08
Barnpsykolog Eva svar.

Fråga:
Hej (såg att detta blev ett långt mail men det innehåller 3 olika frågor/situationer) Jag har en son som är snart 15 månader. Han har varit väldigt mammig de senaste 5 månaderna och jag trodde att detta skulle vara en övergående fas men så verkar det inte vara. Han är oftast väldigt gnällig när vi är hemma o man ska leka och underhålla honom hela tiden. Så fort jag ska göra ngt annat hemma – och ställer mig upp från golvet- så gnäller/gråter han o vill upp i famnen. Jättefrustrerande!

Jag hoppas o tror att det kommer bli bättre när han börjar dagis i augusti. Vad tror du? Och hans enda ”snuttefilt” (dvs det som lugnar honom när han varit ledsen eller när han ska somna) är mitt hår! Har försökt med löshår och andra mysfiltar men det hjälper inte.. Börjar bli tunnhårig nu.

Till sist undrar jag över rutiner. Jag har sedan han var ca ett halvår gammal givit frukost vid åtta, lunch kl 11, mellanmål kl 14 o middag kl 17 samt välling kl halvåtta på kvällen. Sovit har han gjort lite när det passat honom (oftast när jag är ute o går med honom i vagnen på e.m. Hemma vägrar han i stort sett). O vid detta laget borde han väl endast sova 1 gång per dag? Nu försöker jag göra så att han äter vid halv tolv o sen går jag ut o hoppas att han ska sova i ca 1,5 timme i vagnen men då vaknar han efter ca 30 minuter o kan inte somna om. O detta är allt han sover på hela dagen!! Men märker att han fortf är lite trött o blir sedan gnällig men vägrar som sagt att sova mer. (ytterligare ett problem i samband med detta är att dagiset kommer ha helt andra tider; så som mellanmål vid 11, sovstund halv tolv o lunch halv två, vilket känns väldigt ovanligt. Då vill de att man ska göra en smidig övergång nu över sommaren så han är invand vid detta när dagiset börjar.) Allt känns som att det är ur balans för tillfället o jag vill bara ha tips på hur man bör göra för ett 15 månaders barn o vilka behov de har? Speciellt det här med sömnen! Ska man vara sträng o ge dem ett sov tillfälle per dag o utnyttjar de inte det får de snällt hålla sig till kvällen? Så att de tillslut lär sig? De senaste dagarna har han blivit jätte trött redan halv elva på f.m o somnat hemma (för ovanlighetens skull) o sen somnat ca 30 minuter sent på e.m oxå men det är ju inte så här man vill ha det.

Har hört att tindkänderna kan ställa till det men jag känner inget i hans mun ännu. Med förhoppning om svar o lite tips på hur jag kan göra vår vardag lite enklare.

Svar:

När barn är i 8-10 månaders åldern brukar de ha en period då de är extra känsliga för separationer från sina föräldrar och då de är avvaktande mot främmande personer. Det var sannolikt i samband med det naturliga utvecklingssteget som din son började bli extra mammig. Ett litet barn är nyfiket på allt som finns i världen och vill ge sig ut på små upptäcktsfärder. Samtidigt är barnet helt beroende av att veta att de har en trygg förälder i närheten om det skulle hända något farligt. En viktig uppgift är därför att, som småbarns förälder, försäkra ditt barn om att du finns tillhands hela tiden, även om du inte syns eller är i samma rum. För ett barn som känner sig osäker på om föräldern finns där, kan ett sätt vara att hela tiden påkalla föräldern uppmärksamhet genom att gnälla och skrika.

Ibland kan det bli en ond cirkel av förälderns behov av andrum och barnets behov av en ständigt tillgänglig förälder. När föräldern markerar avstånd stressas barnet och kräver ännu mer närhet vilket får föräldern att verkligen behöva en paus, osv. Det är svårt att veta om ni kommit in i en sådan ond cirkel, men du har kanske glädje av mitt resonemang för att försöka förstå vilket samspelsmönster ni har.

Att ditt hår är ”världens bästa tröst” är ytterligare ett tecken på mammigheten och din sons behov att ha dig väldigt nära. Jag tänker att du måste hitta nya sätt att övertyga sonen att du finns där hela tiden för honom även om du tillfälligtvis inte syns eller har hud kontakt. Om man vill ändra på något i relationen ligger det helt på den vuxne att på ett nytt sätt möta de vardagliga situationerna. Barnet kan inte ta initiativ till en sådan förändring.

Det låter som ett tufft uppdrag att ändra din sons rytm ett par månader innan han ska börja på dagis. Min erfarenhet är att det brukar lösa sig ganska bra när barnet väl börjat på förskolan. Efter några veckors inskolning har barnet ofta anpassat sig till de nya rutinerna. Det stämmer att barn i din sons ålder brukar klara sig på ett sov tillfälle/dag och vad jag förstår av ditt brev gjorde din son det innan du började rucka lite på rytmen. Sömnbehovet är olika hos 15 månader gamla barn och det är ingen bra metod att med ”stränghet” lära barnet en ny rytm. Små barn kan mycket väl reagera på det viset att de sover sämre för att de är för trötta. Det kan låta bakvänt men är ganska vanligt. Den rytm som du hjälp honom till de senaste 10 månaderna låter bra och mitt förslag är att gå tillbaka till den tills sonen har kommit i balans igen. Sen kan du kanske flytta lunchen bara en kvart och se om sonen hinner ställa om sig. Lyckas du inte ställa om honom till dagisstarten får förskolan hjälpa dig när det är dags, ni måste ha en lång, lugn och trevlig sommar fram till dess!

Lycka till!!
Vänliga hälsingar!!
Eva

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 
Föregående artikel
Nästa artikel

Senaste artiklarna:

PCOS – före, under och efter graviditet

PCO är en förkortning för polycystiska äggstockar och innebär att en kvinna har många (poly) vätskefyllda hålrum (cystor) i äggstockarna. – PCO säger bara något...