BebisSå trollar du fram babyskrattet

Så trollar du fram babyskrattet

Illustrationsbild: iStock
Av Bebisvärlden
Inget är så härligt som babyskratt. Det smyger sig in i hjärtat och knyter banden mellan liten och stor ännu tätare.

Sinnet för humor väcks tidigt, och här är tipsen på hur du kan framkalla skratt hos din baby om och om igen.

Kul på skötbordet

Babyn älskar ansikte-mot-ansikte-lekar, och skötbordet är ett ypperligt ställe att leka. “Det var en gång en mus …”, eller andra killa-lekar där fingrarna vandrar över kroppen funkar alltid. Det gör också lekar som slutar med att babyns mage blir “uppäten”. Till exempel kan du böja dig över babyn och säga “Nu kommer jag och äter upp dig!” innan du blåser och gör pruttljud på den lilla magen. Du kan också ta en leksak eller snutte i handen och låta den killa magen.

En annan kul lek för skötbordet är Titt-ut. Innan du tar på den rena blöjan kan du sätta den över huvudet och säga: BORTA! Sen tar du fram blöjan och säger TITT-UT!

Titt-ut – en säker vinnare

Denna leken kan lekas överallt, inte bara på skötbordet. Hitta på flera roliga titt-ut-lekar under dagen – till exempel när du viker tvätt, så får du gjort två saker samtidigt. Eller ta barnet i famnen och ställ er framför spegeln. Säg TITT-UT och le i spegeln. Så flyttar du bort från spegeln och säger BORTA! Var är barnet nu? Innan du ställer dig framför spegeln igen. Garanterat kul!

Lekar

När barnet börjar bli mer aktivt och intresserad av sin omgivning, sträcker det ut handen för att gripa och ta på saker. Då är det fint att ha några lekar där det är spännande att utforska.

En bra golvlek är att ställa en leksak som kan låta vid sidan av babyns huvud och ta på den. Babyn kommer vända sig mot ljudet. Sen flyttar du över leksaken till andra sidan och skapar ljud. Många små tycker detta är jättekul!

De roliga böckerna

Det finns många roliga titt-ut-böcker som faller gott i smaken så att babyn kluckar av skratt.

Källa: Föräldraguiderna från Goboken/Babyvärlden

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

7 miljötips för familjer som vill sluta använda plast

• Använd tygpåse eller väska istället för plastpåsar när du handlar. När det är möjligt, köp matvaror som inte är plastförpackade. • Använd matlåda i stål eller glas...