BebisDärför stoppar barn ALLT i munnen

Därför stoppar barn ALLT i munnen

Av Bebisvarlden
Världen är underbart ljus, banandoftande, luden och levande. Det är klart att man behöver mer än händer för att utforska den.

Bebisar har extra många känselnerver i munnen. Kanske kommer det från naturens sida, så att babyn enkelt ska hitta fram till bröstet och få mjölk. Men det är inte bara bröst och mjölk som ska in i munnen. Barnet är inte många veckor gammal innan det smakar på sina egna fingrar, kläder, filten den ligger på, pappas håriga överkropp och snart en hel hög av leksaker. Och sen börjar det klia i gommen …

Trä går också att bita i

Träleksaker är inte bara vackra, solida och roliga, de är också säkra att stoppa i munnen så länge färgerna är säkra.

Pengar i magen

Det är säkert många av er läsare som en gång i barndomen fått åka till sjukhuset för att ni svalt en peng, en kula eller något annat litet och hårt. Det mesta kommer ut av sig självt som tur är. Så det kanske inte är så farligt om barnet stoppar saker i munnen?

Det beror helt på vad det är. Du bör kontrollera att leksakerna är godkända för barn under tre år och om alla delar sitter fast, innan de används och även under regelmässig användning.

Plast är värst

Det är inte så enkelt att kolla själv om leksakerna innehåller kemikalier. Plastleksaker kan vara särskilt riskabla, och experter rekommenderar att du slänger alla plastleksaker som är mer än tre år gamla. Svenska butiker och nätbutiker måste följa svenska regler för innehållet i barnleksaker. Därför är det tryggast att köpa leksaker från en svensk butik. Då vet du att leksakerna är kontrollerade enligt svenska och europeiska regler.

Alla leksaker som är godkända för användning av barn under tre år är testade för en hel hög med giftämnen och är testade så att de är trygga att använda. Det är därför viktigt att barn under tre år får leksaker som är testade och godkända för barn under tre år. Leksaker till äldre barn behöver inte nå samma krav, särskilt när det gäller reaktion på saliv och att bli tuggade på.

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

7 miljötips för familjer som vill sluta använda plast

• Använd tygpåse eller väska istället för plastpåsar när du handlar. När det är möjligt, köp matvaror som inte är plastförpackade. • Använd matlåda i stål eller glas...