Bolibompasex

Av av Pernilla Gudmundsson. Ill Foto: iStock.com 227 Uppdaterad 06.10.11

Aktivt sexliv under småbarnsåren – en omöjlighet? Janne och Maria utnyttjar tiden när barnen sitter framför teven. När Bolibompa är slut kommer föräldrarna ut till barnen, ”rufsiga och lyckliga”

Att få ihop livet under småbarnsåren är ett ständigt aktuellt samtalsämne. När det gäller samlivet är problemet för många bristande lust. För andra handlar det om bristen på tid. I många fall sammanfaller dessa och påverkar varandra. Hur hittar man orken, lusten och får dygnets timmar att gå ihop?

– Vi har börjat stänga dörren om oss medan barnen tittar på Bolibompa. Då har vi sex, pratar och kelas, berättar Maria.

Läs också: Så blir du kåt igen

Janne och Maria bor utanför Göteborg med sina tre barn; Smilla sju, Stina fem och Oliver tre år. De jobbar båda heltid och springer i det berömda ekorrhjulet som så många andra. Det är hämtning och lämning på dagis/fritis, jobb och pendling, matplanering och inköp, barnens aktiviteter och allt däremellan.

– Vardagarna rullar på i rasande fart och varje helg brukade vi pusta ut och konstatera att allt fungerat denna vecka också. Men det var på bekostnad av oss och vårt förhållande. Vi hann aldrig prata om annat än praktikaliteter. Och sexlivet blev helt klart lidande.

Trodde han ville skiljas
En söndagskväll när barnen hade lagt sig stängde Janne plötsligt teven, som stod på av gammal vana.

– ”Vill du ha det såhär?” frågade han mig, där jag halvlåg i soffan och slötittade på något jag inte minns. Först blev jag rädd, berättar Maria. Ville han skiljas?

Men Janne sa att han saknade sin fru och tyckte att de inte fick plats som par i familjen.

– Vi är så måna om att barnen har det bra, vi skjutsar dem till aktiviteter och ställer upp. Såklart. Men vi då?

Läs också: Samspelet i familjen av Jesper Juul

Det blev ett bra samtal med en konkret plan. Janne och Maria gick igenom hur veckorna såg ut och gjorde ett schema, försökte hitta luckor.

– Det var inte lätt. Antingen fick någon av oss skippa kvällsträningen som vi turas om att göra när barnen lägger sig. När alla barnen är i säng är klockan minst 21 och då har den som tränar fortfarande inte kommit hem. Dessutom är vi dödströtta.

 

 

Rufsigt lyckliga föräldrar
Paret kom på att det trots allt fanns en lugn stund, en timme i veckan efter kvällsmaten på onsdagar.

– Onsdagar är enda kvällen som ingen av barnen har någon aktivitet och vi alla äter tillsammans. Vi bestämde oss för att vika den kvällen åt familjen, på ett sätt som gör att alla får plats.

Den nya ordningen blev såhär: klockan 17 har alla kommit hem och lagar då mat tillsammans. Bolibompa börjar klockan 18 och då får de yngsta gå från bordet medan Smilla har förtroendet att duka av och mata diskmaskinen. Stinas ansvar är att ha koll på Oliver under tevetittandet. Och Janne och Maria går in i sovrummet och låser dörren.

– Den officiella versionen är att mamma och pappa behöver vila och vara ifred. Så till tonerna av Fåret Shaun har vi sex bakom stängd dörr. Det känns busigt och härligt på alla sätt, skrattar Maria. Och alla vinner på det!

Klockan 19 kommer föräldrarna ut till barnen, ”rufsiga och lyckliga” som Maria uttrycker det. De lägger Oliver och Stina och klockan 20 får Smilla sin belöning: kvällsfika med mamma och pappa.

– Det märks att Smilla gillar det. Hon får känna att hon är stor genom att själv ansvara för huset och syskonen en timme och får sen egentid med mamma och pappa med gott fika. Onsdagskvällarna har blivit heliga och vår relation har helt klart fått en positiv knuff – jag rekommenderar Bolibompa-sex till alla!

Fotnot: Maria, Janne och barnen heter egentligen något annat.

Läs: Camilla fuskade med skydd


Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna: