BebisSex och parförhållandeLite svett sätter sprätt

Lite svett sätter sprätt

Foto:iStock.com
Av P Gudmundsson. 152

Studier har visat att lukten av en svettig man får kvinnor att tända till. Och att män föredrar lukten från en kvinna med ägglossning.

Det har länge varit känt att djur utsöndrar så kallade feromoner för att visa att de är sexuellt tillgängliga. Exempelvis släpper bihonorna ut en ström av feromoner efter sig för att dra till sig hanarna.

Feromoner är ett slags doftämnen som de flesta djur skickar ut och läser av för att kunna kommunicera med sin omvärld på olika sätt. Djur uppfattar feromonerna med det så kallade vomeronasalorganet, som finns i näshålan. Även människor har ett vomeronasalorgan, men det är tillbakabildat.

Flera studier och tester har genomförts på universitet runt om i världen som bekräftar feromonernas påverkan även på människors attraktionskraft. Bland de ledande inom forskningen finns University of California som dessutom själva tillverkar och säljer feromonparfymer för att finansiera sin forskning.

Man har vid till exempel University of California, Monell Chemical Sciences Center och Karolinska institutet sett att människan reagerar på de doftämnen som finns i armsvett. Kvinnor, som fått lukta på tröjor som män haft på sig, föredrar doften av en man som inte är alltför lik henne själv genetiskt, något som därmed skulle göra avkomman frisk och stark. Även homosexuella män reagerar på svettämnen hos andra män. Heterosexuella män som luktat på tröjor som kvinnor haft på sig, har visat sig föredra doften av kvinnor som har ägglossning.

Parfym och vaxning tar bort feromonerna

Maria Larsson är docent i psykologi vid Stockholms universitet, och har bland annat studerat sambandet mellan lukt, minne och känslor. Hon menar att det idag är någorlunda väl bevisat att även människor reagerar på feromoner men att vi inte längre verkar få en klar signal om vad dofterna vill säga oss. Dels handlar det om att lukter tappat i betydelse som kommunikationsmedel när syn och hörsel blivit viktigare, dels för att vi idag medvetet tar bort naturliga kroppslukter.

– Bara de senaste årtiondena har det skett en enorm förändring när det gäller hygienen. Vi duschar varje dag och tar bort oönskad hårväxt på kroppen. Och det är i kroppsbehåringen feromonerna fastnar.

Alla doftämnen vi tillför kroppen i parfymer, schampo och hudkrämer maskerar feromonerna så att det blir svårare med partnerjakten. Å andra sidan finns en teori om att vi använder parfymer just för att framhäva vår egen kroppslukt. Det skulle förklara att det finns så olika smak när det gäller parfym; vi väljer omedvetet ut den doft som påminner om och förstärker vår egen naturliga doft.

P-piller-ätande kvinnor föredrar mat framför män

Studier har också visat att kvinnor som äter p-piller inte känner doften av manlig svett lika bra som andra kvinnor. De som inte åt p-piller drogs till lukten av män, medan p-pillerätande kvinnor föredrog doften av mat. Förklaringen är att hormonerna i p-piller liknar dem som kvinnan har i början av graviditeten, då hon är som känsligast för lukten av mat och också behöver som mest näring.

Nyfödda barn hittar mamma och pappa via doften

Anna Karin M Borg Karlsson är professor i organisk kemi vid KTH, med inriktning på kemisk ekologi och forskar på beteendestyrande kemiska signaler mellan organismer. Hon tror att vi inte medvetet uppfattar dofter av de feromoner studierna visat att vi styrs av, utan reagerar instinktivt.

– Förekomsten av sexualferomoner hos människor är omtvistat, troligen finns de, men fler undersökningar behöver göras. Eftersom människor till stor det använder syn och hörsel vid kommunikation kanske doften hos många individer är underordnad.

För människan har doften inte lika stor betydelse som för många andra djur. Jämfört med igelkotten, där 80 procent av hjärnan bearbetar doftintrycken, har vår hjärna utvecklas mer för att registrera syn och hörselintryck. På senare år har forskningen om doftkommunikation mellan människor hur som helst intensifierats. Man vet till exempel att nyfödda barn kan skilja ut sin egen mammas doft från andra mammors, under förutsättning att barnet fått präglas på mammans doft. Det kan likaväl vara pappans doft om det är den första doft som barnet utsätts för. Doft av modersmjölken kan få barnet att orientera sig mot doftkällan, det vill säga bröstet eller nappflaskan.

Svettigt äpple gör ”en flicka till sig”

Redan på 1800-talet var man feromonerna på spåren. På Nordiska Folkminnesarkivet finns en uppteckning från Sörmland från 1868 med rubriken ”Sätt att göra flickor till sig” som ger mannen detta råd: ”Tag ett äpple, lägg det under din vänstra arm så att det blir väl igensvettat, tag det med dig tre söndagar i rad till kyrkan och gif det till den du vill ska älska dig.”

Det finns trots allt mycket som återstår i forskningsfältet om feromoner och dess påverkan på den mänskliga attraktionskraften. Men om du väljer att tro på de indikationer som finns så handlar det alltså om att tvätta sig mindre och låta kroppsbehåringen växa. Eller så kan du köpa en feromon-parfym på nätet för 349 spänn.

 

Källor: www.kth.se, www.ki.se, www.alltomvetenskap.se

 

 

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

Utvecklingsöversikt 0-15 månader

Om utvecklingsöversikten Tabellen visar den ålder då de flesta barn skaffar sig en ny färdighet. Det är viktigt att vara medveten om att åldersuppgifterna är...