BebisFöräldrarManliga p-piller finns men lanseras inte

Manliga p-piller finns men lanseras inte

Av av Pernilla Gudmundsson. Ill Foto:iStock.com 693 Uppdaterad 05.12.11

P-piller och p-stav för män finns färdigframtagna som fungerade preparat. Men läkemedelsföretagen hävdar att det inte finns intresse att lansera.

Det har talats om det manliga p-pillret i decennier. Men ännu är inget läkemedel lanserat på marknaden eftersom läkemedelsbranschen hävdar att det inte finns något intresse. Forskare vid Columbia University står färdiga med ett fungerande piller.

De två forskarna Sanny Chung och Debra Wolgemuth läste en studie om ett medel för inflammatoriska sjukdomar, som hade refuserats för att det orsakade förändringar i testiklarna. De tänkte ett steg till och testade substansen på möss. Det visade sig att mössen blev tillfälligt infertila.

– Vi har kunnat demonstrera att mössen först blir ofruktsamma. När vi slutar ge dem läkemedlet tar det ett tag och sedan är de fertila igen, säger professor Debra Wolgemuth till Columbia News Service.

Medlet har än så länge inte visat ge några biverkningar.

– Riskerna kopplade till preventivmedel för män tycks i regel vara lägre än för de medel som är anpassade för kvinnor, säger Ronald Swerdloff, medicinsk forskare vid University of California.

Män i studie var positiva
Överraskande nog uppgav över hälften av 9000 män, spridda över fyra olika kontinenter, som deltog i en studie om preventivmedel för män, att de skulle kunna tänka sig att använda hormonella preventivmedel, skriver Columbia News Service.

Även Världshälsoorganisationen WHO har tagit fram en fungerande manlig hormonell preventivmetod. Men samma sak här – läkemedelsbranschen verkar inte vilja ta fram preparatet.

Claes Gottlieb, docent i gynekologi på Sofiahemmet i Stockholm, var en av de tio forskarna i världen som var nära att få fram ett hormonbaserat preventivmedel för män.

– Jag har trott på det här ända sedan 1982 och det har sett så framgångsrikt ut att jag vid många tillfällen har uttalat mig och sagt att nu är det inte så många år kvar tills vi har det, säger Claes Gottlieb till Vetandets Värld i Sveriges radio P1.

Allt var klart men projektet stannade upp när läkemedelsföretagen drog sig ur. Man trodde inte männen skulle vara intresserade av ett hormonellt preventivmedel.

Richard Lindgren, medicinsk chef på läkemedelsföretaget Organon, berättar för tidningen Ottar att de under flera år testat p-stav på män i internationella studier. Männen hade ett normalt samliv, de producerade inga spermier och fick tillbaka fertiliteten efteråt. Men…

– Problemet är att kunderna inte vill ha det här. Det finns ingen marknad för det. Och vi kan inte ta fram en vara som ingen vill ha.

Enligt Richard Lindgren uppgav männen att anledningen var att det kan ta tre till nio månader innan spermieproduktionen kommer igång efter att behandlingen avslutats. Men flera preventivmedel för kvinnor har samma biverkning – och de finns redan ute på marknaden.

Skulle du kunna tänka dig manliga p-piller?

– Naturligtvis. Det är en jämställdhetsfråga. Män har lika stor rätt att vara skyddade från oönskade graviditeter. Kvinnor har lika stor rätt att slippa vara den som skyddar sig genom att stoppa i sig hormonpreparat.

Henrik

– Jag hade aldrig klarat av att ta en varje dag, skönt att vi har tjejer som har de där intränat sen länge. Låt de vara så!

Sopemeister

Löjlig bortförklaring. Även om p-piller för kvinnor har funnits länge på marknaden så betyder det inte att ”kvinnor har det inprogrammerat” att klara av att ta ett piller vid samma tidpunkt varje dag, och att männen skulle bli sämre på det per se.

Empress

Ja, jag skulle kunna tänka mig att ta det. Men jag tror det är enklare att bromsa upp en ägglossning än att få spermier obrukbara. Sen är det ju trots allt kvinnor som får barnet i sin mage, det blir ett mer konkret problem för kvinnan om det blir en ofrivillig graviditet. Även om det är bådas ansvar.

Lars

Hade lätt använt om eventuella biverkningar ej skulle vara allt för jävliga. (finns ju damer som ej kan/vill käka p-piller och kondom är inte ett alternativ i längden)

Lito26

Lätt att jag skulle använda å inte behöva oroa mig för att tjejen missat ett piller eller ljuger eller nått sånt

Domastsen

Varför kämpar inte politiker och kvinnor mer för att få ut P-piller för män när det finns klart? Männen verkar vilja ha det (inkluderar mig).

Gosh

Tror de flesta av oss inte ens visste att det fanns

Lanzal

Vilken ”makt” personen som tar p-piller har! Om jag levde i en fast relation så hade jag litat på min partner men icke i en ostadig då hade kondomen varit ett måste

Jill

 

Jag är kontrollfreak. I en fast relation skulle jag antagligen tycka det var OK, men absolut inte annars…Känner inte att det är en så stor ”jämlihetsgrej” heller, det finns ju andra fördelar som gör att jag som kvinna äter pillren… regelbunden mens ex. Men som sagt; I’m in control and that’s how I like it 😉

Anki

Det är absolut en jämställdhetsfråga! varför ska kvinnor äta piller med biverkningar om inte män kan tänkas göra detsamma? Många kvinnor tål inte eller mår dåligt av att ta p-piller, de skulle nog vara väldigt tacksamma för ett alternativ i en relation. Det finns dessutom män med kontrollbehov och de kan behöva ett alternativ till kondomen.. Och att man inte lanserar på grund av att preparatet inte är hundra procent biverkningsfritt – DET är närmast skandalöst tycker jag!

Susanne

 

Vad tycker du? Kommentera!

Källor:

Columbia News Service

www.sr.se/p1

www.preventivmedel.nu

www.lakemedelsverket.se

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 
Föregående artikel
Nästa artikel

Senaste artiklarna:

Utvecklingsöversikt 0-15 månader

Om utvecklingsöversikten Tabellen visar den ålder då de flesta barn skaffar sig en ny färdighet. Det är viktigt att vara medveten om att åldersuppgifterna är...