BebisSömnSov nu för fan!

Sov nu för fan!

Av av Pernilla Gudmundsson. Illustrationer: Ricardo Cortés Foto: Akashic Books 146 Uppdaterad 02.11.11

”Vinden viskar i gräset, min vän. Sorkarna på fältet springer inte mer. Vi har redan legat här i trettiåtta minuter. Herregud, sov nu för fan, jag bönar och ber…”

Kärleken till våra barn är inte det enda som förenar föräldrar världen över. Lika världsomspännande är frustrationen över hur svårt det kan vara att få de små älsklingarna att sova. Adam Mansbach skrev en bok om eländet.

– En kväll, efter en två-timmarsnattning, skrev jag på skoj på Facebook “håll utkik efter min kommande barnbok “Sov nu för fan!”. Precis när jag hade skrivit det insåg jag att jag inte skojade och visste hur jag skulle skriva boken, säger Adam Mansbach.

 Adam Mansbach

Professor Adam Mansbach bor i Kalifornien med sin svenska fru och dottern Vivien, som alltså inspirerade honom till boken. ”Sov nu för fan”, som beskrivs som en ”godnattsaga för föräldrar”, har blivit en kassasuccé i USA, toppar både New York Times och Amazons bästsäljarlista, är utgiven i 35 länder och ska också bli film.

Varför tror du att boken nått sådana framgångar?

– Jag tror det beror på att den inte hycklar: den ger föräldrar den sköna känslan att i skrift se vad vi alla tänker, och kanske tror vi är ensamma om att tänka.


– Sov nu för fan, sidan 22

– Mycket av vuxna människors självkänsla verkar hänga på det goda föräldraskapet, som om det finns någon hemlig mall som ingen gett oss. Så vi känner oss skyldiga för att vi bara vill att de ska sova, inkompetenta för att vi inte kan få dem att sova och får dåligt samvete för alltihop… totalt i onödan, säger Adam Mansbach.

Han har inga råd att dela ut hur man får sitt barn att sova (men det har Babyvärlden: läs mer här: Lär ditt barn att sova). Dottern Vivien – och han själv – sover numera gott om natten.

– Vi gjorde inget särskilt, hon måste bara ha växt ifrån det.

För Adam Mansbachs dotter handlade det inte om att vakna på nätterna, det var själva insomnandet som var det tuffa, med nattningar på upp till två timmar.

– Hon är väldigt smart och verbal och jag tror att hennes hjärna helt enkelt inte kunde stänga ner så snabbt.


-Sov nu för fan, sidan 14

Hur ska man hantera sin frustration som förälder efter timmar av vattenglas, toalettbesök och sagoläsning?

– Humor hjälper mycket. Det är också viktigt att sätta frustrationen i sitt sammanhang, att komma ihåg att detta är bara en del av det fantastiska i att ha barn, som vi alla älskar.

Nu har boken också lanserats i Sverige och Adam Mansbach anar världsvid gemenskap.

– Kanske vi kan enas i vår gemensamma frustration och skapa fred i världen, eller nåt…

Läs också: När läggningen blir en kamp

Se skådespelaren Samuel Jackson läsa ur boken här:

Källa: Youtube.com

Fotnot! Dela inte detta med ditt barn!

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 
Föregående artikel
Nästa artikel

Senaste artiklarna:

Ge dig själv tid som nyförlöst och mamma

”Kvinnan har haft gott om tid på sig att vänja sig vid alla förändringar i kroppen under graviditeten. Men efter förlossningen händer det mycket...