Fontaneller

Illustrationsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund. Översatt til svenska av Helena Nyman Grosshög 103 Uppdaterad 26.08.24
Bebisen har ett mjukt område i mitten av huvudet som kallas fontanellen. Vad är det egentligen, hur stor ska den vara – och vad tål den?

Skallen består av flera ben. Där två ben möts kallas de suturer. Där tre eller fler benytor möts, antingen i en triangel eller i en kvadrat, kallas de fontaneller.

– Hjärnan växer snabbt och huvudet blir snabbt stort. Men för att skallen ska kunna expandera i takt med att hjärnan växer är det viktigt att fontanellerna inte sluter sig för tidigt, förklarar överläkare Peder Aleksander Bjorland på neonatalintensiven vid Stavanger Universitetssjukhus.

– Lyckligtvis är det också så att skallen kan formas efter födelsekanalen när barnet föds. Det beror på att alla benytor i skallen inte är sammanväxta.

Flera olika fontaneller

Ett nyfött barn har sex fontaneller. Den största, som de flesta nog lägger märke till, sitter i pannan strax bakom hårfästet och kallas främre fontanellen. Barnet har också en mindre fontanell på baksidan av huvudet som kallas den bakre fontanellen. Dessutom finns det ett par små fontaneller på vardera sidan, men dessa brukar vi inte lägga märke till.

– Under den allra första undersökningen på sjukhuset kontrollerar vi alltid de främre och bakre fontanellerna för att se till att de är öppna och friska. Det finns tillstånd som gör att fontanellerna stängs i förtid, förklarar Bjorland. Men han tillägger också att sådana tillstånd är sällsynta.

Hur stora är fontanellerna – och när ska de sluta sig?

Storleken på de främre och bakre fontanellerna varierar.

– Den främre fontanellen är vanligtvis mellan 2 och 5 centimeter, men den kan också vara något mindre eller något större. Det viktiga är att den är öppen. Den bakre fontanellen är vanligtvis upp till 1,5 centimeter, så den är ganska mycket mindre, säger Bjorland.

Bjorland berättar att den främre fontanellen normalt stängs när barnet är ½ till 1 ½ år gammalt och att detta bör ske innan barnet är 2 år gammalt.

– Men när barnet är ett år känner vi oftast inte längre fontanellen. Det behöver dock inte betyda att den är helt sammanväxt ännu, säger Bjorland.

– Den bakre brukar vi inte heller kunna känna efter två till tre månader och den sluter sig helt när barnet är ½ till 1 år gammalt. Fontanellerna på sidorna sluter sig efter cirka sex månader, säger Bjorland.

Följs upp på hälsokontrollerna
Ditt barns huvudomfång mäts varje gång du går på en hälsokontroll på BVC. Detta för att säkerställa att huvudet växer som det ska.


– Huvudet växer mycket i början och det är en ganska brant kurva. I takt med att barnet blir äldre planar kurvan ut mer, säger Bjorland.

Även om det är ovanligt händer det att suturerna och fontanellerna stängs i förtid och kan därmed påverka skallens tillväxt. Detta kallas för kraniosynostos.

– Det här är något som man märker hos barnet med tiden, det kommer inte plötsligt och överraskande. Barnet får en iögonfallande huvudform, t.ex. ett långt huvud eller en spetsig panna. Barnet kan också utveckla så kallade trycksymtom, som kan vara allvarliga, säger Bjorland.

Om det bara handlar om att benen i skallen börjar växa ihop och sluter sig i förtid går det att göra något åt det.

– Detta kan behandlas. Men ibland är den för tidiga sammanväxningen förknippad med syndrom och då kan det vara flera saker som spelar in, säger Bjorland.

Fontanellerna – små titthål in i hjärnan

– Fontanellerna är ganska användbara för oss läkare när barnet är litet. Om vi håller ett ultraljud över fontanellen får vi ett litet titthål in i hjärnan om en sådan undersökning skulle behövas, säger Bjorland.

Hur mycket tål fontanellerna?

Många är oroliga för att de ska skada sitt barn om de rör vid fontanellerna. Men Bjorland kan lugna föräldrarna med att fontanellerna är väl skyddade.

– Det är inte så att det bara finns ett tunt lager hud innan man kommer till hjärnan. Det finns ett starkt membran som skyddar den och den tål att man tvättar barnet, kammar håret och rör vid den. Men man ska inte känna hårt på dem och trycka, på samma sätt som man inte trycker på till exempel ögat. Med normal skötsel går det bra, precis som man också ska vara försiktig med resten av huvudet där det finns ben, säger Bjorland.

Pulserande, utbuktande eller nedsänkt fontanell

Ibland kan du se att den främre fontanellen pulserar.

– Detta är helt normalt och tyder inte på något farligt. Det är bara barnets puls som syns på grund av blodkärl i hjärnhinnorna undertill, förklarar Bjorland.

Eftersom fontanellen är mjuk i förhållande till skelettet kan den också expandera, vilket gör att den buktar ut en aning.

– Det kan hända när barnet skriker eller gråter mycket och är inte farligt. Men om fontanellen buktar ut hela tiden bör man få en bedömning av sjukvårdspersonal eftersom det kan vara ett tecken på ökat tryck i huvudet, säger Bjorland.

Ibland kan man också se en liten fördjupning där fontanellen sitter.

– Det kan vara ett tecken på att barnet är uttorkat. Men om barnet äter och dricker som vanligt ska du inte oroa dig för detta. Som vårdpersonal tittar vi på andra tecken än bara fontanellen om vi misstänker uttorkning, säger Bjorland.

Huvudet formas efter läge och underlag

Det faktum att skallen är mjuk innebär också att huvudet har en stor förmåga att forma sig efter omgivningen. Med det menar Bjorland att huvudets form kan påverkas, till exempel om barnet har en favoritsida som det tycker om att ligga på.

– Vi får många remisser som handlar om huvudets form. Barnet kanske har ett snett huvud eller ett platt bakhuvud och du är orolig för att fontanellerna har slutit sig för tidigt. Detta är oftast kopplat till att barnet har tillbringat för mycket tid i en och samma position och är något som kan förbättras med åtgärder i hemmet, säger Bjorland.

Han säger att ett snett bakhuvud kan förbättras genom att man undviker att barnet ligger med huvudet på samma sida hela tiden. Du kan till exempel lägga barnet med huvudet åt motsatt håll när det ligger på skötbordet, så att det måste vrida huvudet åt andra hållet för att få ögonkontakt med föräldern eller personen som byter just då. Du kan också fresta barnet med leksaker på motsatt sida av favoritsidan. Dessa övningar måste göras medan barnet är vaket, eftersom du inte kan kontrollera åt vilket håll barnets huvud vrids när det sover.

– Om det finns små skevheter kommer de oftast att försvinna när barnet växer upp och håret kan också dölja att det är snett. Men så långt det är möjligt ska man försöka undvika att skevheterna finns kvar. Det här är ändå ett kosmetiskt problem, inte ett medicinskt, säger Bjorland.

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

PCOS – före, under och efter graviditet

PCO är en förkortning för polycystiska äggstockar och innebär att en kvinna har många (poly) vätskefyllda hålrum (cystor) i äggstockarna. – PCO säger bara något...