Nyligen svarade jag i telefonen när en förstföderska ringde in. Hon hade känt ”något” i kroppen de senaste timmarna och undrade om det kunde vara värkar.
Direkt tänker jag att det troligtvis INTE är riktiga värkar. För så länge man undrar eller tvekar är det nämligen väldigt osannolikt att det är äkta värkar.
Barnmorskan frågar mer om sammandragningarna
Vi frågar ändå alltid flera saker för att få veta mer: När började du känna detta? Har du känt det tidigare? Finns det något mönster i sammandragningarna som kommer och går? Hur ofta känner du dem? Hur länge varar varje sammandragning? Var känns det mest? Hur starka är de, och har det förändrats sedan det började? Har det kommit någon teckningsblödning eller slem?
Min erfarenhet är att den stora skillnaden mellan förvärkar och riktiga värkar är följande: Värkar bygger upp styrka över tid – det gör inte förvärkar!
Intensiteten är den avgörande faktorn
Men förvärkar kan absolut komma regelbundet. De kan hålla på i flera timmar, särskilt på kvällarna. De kan vara obehagliga och kännas molande, särskilt när du närmar dig beräknad förlossning. Men som sagt, förvärkar håller sig oftast på samma nivå vad gäller styrka. Så om du är osäker är det en bra idé att vänta lite och se hur intensiteten i sammandragningarna utvecklas.
Ibland kan förvärkar utvecklas till riktiga värkar, och kraftiga förvärkar hjälper ofta till att mogna livmodertappen i slutet av graviditeten. Så det är egentligen bara bra med dessa ”övningsvärkar”, som förvärkar faktiskt är.
Läs också: Vad är förvärkar?
Förvärkar påverkar vanligtvis inte öppningen
Livmodern är en stor hålig muskel som du inte kan kontrollera med viljan. Precis som andra muskler i kroppen kan den dra ihop sig, och det är precis det som sker både vid förvärkar och vid riktiga värkar. Hela muskeln drar ihop sig, och magen känns ganska hård. Under förvärkar sker det vanligtvis inte mycket med livmodermunnen, medan den under riktiga värkar öppnar sig gradvis.
Vill du komma in på en kontroll – säg det!
Det viktigaste är att du känner dig trygg hemma. Du är alltid välkommen att ringa till oss, och ofta kan många frågor och osäkerheter redas ut i telefon. Och om du vill komma in på en kontroll – säg det bara när du ringer, att det egentligen är därför du ringer. Och om det bara är förvärkar och du inte är i aktiv förlossning, kan du ju alltid åka hem igen!
Bloggen är publicerad i samarbete med Mamastork.