FörsökerFörberedelser10 saker du inte får säga till någon som kämpar för att...

10 saker du inte får säga till någon som kämpar för att bli gravid

Av Maren Eriksen 266 Uppdaterad 19.05.15

Det gör ont när babydrömmen inte tycks vilja bli till verklighet. Ännu svårare är det när alla runtomkring kommenterar, frågar och gräver. Här är fällorna du bör undvika!

1. Då var det kanske inte meningen att ni skulle få barn?
Den här är bara elak. Och många par som försökt få barn länge har redan tänkt den tanken i alla fall. Är det något fel på en av oss, eller är vi bara en dålig kombination?

2. Du måste slappna av. Om du gör det blir du säkert gravid med en gång!
Tänk dig att du ska utföra en uppgift på tid. Någon står och räknar högt och du känner hur pulsen stiger. Då kommer någon och säger till dig att du ska slappna av. Enkelt va? Forskning tyder dessutom på att stress har stor inverkan på fruktsamheten. Kanske kan du hjälpa din vän att bli mindre stressad på något annat sätt?

3. Kan ni inte bara adoptera i stället?
Att få ett barn som liknar en själv eller ens käraste är något särskilt. Många anser att det handlar om biologi – att drömmen om barn är en instinkt – att vi vill föra vidare våra gener. Men det handlar om mycket mer än så. Många har fina adoptionshistorier att berätta, men det är ett personligt val. Dessutom är det inte bara att adoptera heller!

4. Hos vem ligger felet som gör att ni inte blir med barn?
Om inte paret själva är öppna med hans dåliga spermakvalitet eller hennes trånga äggledare – spelar det någon roll, egentligen? Att någon känner sig utpekad för sällan något gott med sig.

5. Är det inte fruktansvärt dyrt med provrörsbefruktning?
Hur mycket är ett barn värt? Just det …

6. Jag hade aldrig orkat med alla dessa hormoner, nässprejer och sprutor!
Har du varit i samma situation? Om inte gör du klokt i att hålla tyst om just det här. Man klarar mycket om man måste – eller vill tillräckligt mycket.


7. Njut av livet utan barn!
Om du drömmer om barn, gör allt för att förverkliga drömmen och blir besviken gång på gång – hur lätt är det då att njuta av livet utan barn? Först när man har förlikat sig med tanken på att livet kan vara lika bra utan barn är det kanske möjligt. Men när man är mitt i processen med att försöka? Tja...


8. Räcker det inte med det barnet ni redan har? Varför måste ni till varje pris ha ett till?
Denna problemställning är förbunden med väldigt många frågor och kommentarer. Varför går det inte nu, ni blev ju gravida så snabbt förra gången. Eller – orkar ni verkligen gå igenom allt det där en gång till? Många vill ha mer än ett barn – att barnet ska få syskon – det är väl inte så svårt att förstå?


9. Börjar du inte bli för gammal för att bli gravid?
Varför tror du egentligen att de anstränger sig så mycket för att bli gravida just nu? Kanske är det för att de hör den biologiska klockan ticka så starkt att den överröstar allt annat! Det stämmer att det är mindre chans att lyckas och att det är större risk för komplikationer ju äldre man är. Men det är parets eget val. Och om hon närmar sig 40 är hon förmodligen väldigt medveten om vad det kan innebära.

10. Jag blir gravid bara jag tvättar mina trosor tillsammans med hans kalsonger!
Kul för dig, men det är inte till mycket hjälp om man känner sig som den minst fruktsamma i hela världen. Sådant leder bara till negativa tankar hos dem som får höra det.


Inspirerat av Babble.com


Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

De mest populära namnen på Island

Island ligger lite efter när det kommer till namnstatistik och den senaste statistiken är från 2018. Nedan hittar du de 50 bästa pojknamnen och flicknamnen....