GravidSå väljer du rätt barnvagn

Så väljer du rätt barnvagn

Illustrationsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund 399
Den allra första frågan du bör ställa dig när du ska köpa din första barnvagnen är vilken livsstil du har. Vet du det kan du hitta vagnen som passar dig och din familj.

Att köpa första vagnen till den lilla i magen är en stor sak för många blivande föräldrar. Men en vagn är inte bara en vagn. Den måste passa de behov du och familjen har. Är ni stadsmänniskor, kommer ni att köra bil mycket eller har ni tänkt vara ute mycket i naturen?

Vilka vagntyper kan du välja mellan?

– Kombivagn: En vagn som kan användas som både ligg- och sittvagn utan att någon del byts ut.
– Duo-vagn: Här har du en liggdel och en sittdel som du använder var för sig. När du är färdig med liggdelen tar du bort den och tar fram sittdelen. Väldigt många väljer duovagn.
– Liggvagn: Den traditionella liggvagnen finns fortfarande men är inte så vanlig i dag – de flesta väljer hellre en duovagn.

På många vagnar har du också möjlighet att använda adapter till bilstol. Du kan också välja mellan vagnar med tre eller fyra hjul. Fyrhjulingarna kan ha fyra lika stora hjul eller olika storlekar fram och bak. Det är ofta svängbara hjul fram.

– Det verkar som om alla vagnproducenter strävar efter att göra vagnarna väldigt funktionella. De ska helst vara lätta i vikt och små när de är hopfällda – men bra och rymliga för barnet, säger Siv Tunheim, ansvarig för avdelningen bilstol och vagn vid Barnas Hus på Forus i Stavanger.

Vagnar är mode

Vagnar är rätt och slätt mode, menar Tunheim.

– Vi märker allt oftare att folk kommer in för att köpa både vagn nummer två och tre till samma baby. Och det verkar som om begagnatmarknaden är så pass bra att om du har en ny och trendig vagn kommer du lätt kunna sälja den vidare när du har tröttnat på den, säger hon.

Tunheim säger att många som ska köpa vagn redan vet ungefär vad de vill ha när de kommer in i butiken.

– De har ofta pratat med väninnor eller förhört sig på olika nätforum, och har en idé om vad som skulle kunna passa dem. Andra är helt öppna och behöver flera besök i butiken innan de kan bestämma sig, säger hon.

Förr var vagnar en typisk kvinnosak. Blivande mödrar kom ofta till butiken tillsammans med sin mamma eller en väninna, och på lördagen tog den gravida ofta med sig mannen för att få godkännandet.

– Nu har jag mer intrycket av att det jämnar ut sig lite. Damerna kommer ofta med partnern, och även männen har krav på hur vagnen ska vara. De blivande fäderna tittar till exempel på praktiska saker och funktioner. Vagnen ska ha bra hjul och vara bra att köra. Kvinnorna är ofta intresserade av design, säger Tunheim.


Vagnen måste passa både i bilen och på promenad

När du ska köpa vagn är det viktigt att tänka på hur stor plats du har för vagnen – både hemma och i bilen. Fråga alltid om att få ta med dig vagnen ut ur butiken så att du kan se hur stor plats den tar i bilen. Många får sig en överraskning. Och om mannen är bestämd om att behålla sin Saab cabriolet, även när han blir pappa, kan du ha färre valmöjligheter.

Tänk också över hur långt du ska frakta vagnen eller var den eventuellt ska förvaras. Det kan vara tungt att bära en stor vagn upp till femte våningen om du inte har hiss. Och vill du ha en väldigt fin vagn stående i trappuppgången?

Vagnens liggdel

Liggdelens storlek kan variera. Det kan vara klokt att ta hänsyn till när på året du får babyn. Får du en sommarbebis behöver du ofta en rymlig liggdel så att du får plats med en varm åkpåse däri – samtidigt som barnet har blivit hunnit bli större.

– För att veta hur stor liggdelen faktiskt är bör du titta på madrassen – och inte låta dig luras av intrycket du får när du ser vagnens utsida. Det är lätt hänt att både färg och design lurar ögat, säger Tunheim.

Vilken sorts handtag?

Din längd kan spela in för vilken typ av vagn som är bäst för dig. Det finns flera typer av handtag:

Teleskop: Som ordet avslöjar, betyder det att du kan förlänga handtaget tills du har hittat rätt höjd för dig. Detta kan vara praktiskt om du eller din partner är lång, men också för dig som gillar att ta rejäla promenader med långa steg. Med teleskophandtag får du lite avstånd till själva vagnen, och när du trycker den framför dig kommer kraften främst på framhjulen.

Knäledshandtag: Justerbart handtag som kan böjas upp eller ned i flera steg.

Vändbara handtag: En del vagnar har även vändbara handtag. Då kan du variera åt vilket håll barnet ser.

Välja hjul: Var ska du använda vagnen?
Hur många hjul vill du ha på din vagn? Det är också något att tänka igenom innan du väljer vagn. Du kan ha en vagn med fyra lika stora hjul men det finns också fyrhjulingar med olika hjulstorlekar fram och bak. Det finns även trehjulingar. Vagnarna har ofta svängbara hjul fram, som kan låsas. Det är bra att låsa hjulen när man exempelvis ska promenera i ojämn terräng.

Men är det skillnad på hur stabila tre- och fyrhjulingar är?

– Det är en myt att trehjulingar generellt är mindre stabila. De gånger du kan känna att trehjulingar är mindre stabila är eventuellt när du går upp- och nedför trottoarkanter eller om du kör över trädrötter ute i naturen, säger Tunheim.

Det finns också olika typer av hjul: lufthjul, skumfyllda gummihjul och punkteringsfria EVA-hjul.

– Det kan vara bra att tänka igenom vilket underlag du kommer att köra mest på. Ska du gå mycket på gropiga och ojämna ytor kan lufthjul vara ett bra val – eftersom de ger bättre dämpning. Punkteringsfria hjul är lite hårdare, men tål mycket, säger Tunheim.

Svängbara eller fasta hjul?

Ska hjulen vara svängbara? Vissa vagnar har fasta hjul, medan andra har svängbara hjul som kan låsas.

– Fördelen med svängbara hjul är att vagnen är lätt att manövrera, den ”vänder på en femöring”. Vagnen ger en mycket god rullkomfort på jämnt underlag, men samtidigt är det en fördel att kunna låsa hjulen när man rullar på exempelvis snö eller i skog/terräng. Fyra stora och icke svängbara hjul ger kanske något bättre stabilitet och fungerar lite bättre på ett ojämnt underlag, som på verkligt ojämna stigar med trädrötter och stenar. Men till vardags är det mycket behagligt att ha en vagn med svängbara hjul. Jag har intrycket att de som har provat ut en vagn med svängbara hjul sällan byter ut den mot en vagn med fyra fasta hjul, säger Tunheim.

Tilläggsutrustning till vagnen

Det är inte säkert att du behöver extrautrustning till barnvagnen på direkten. Kanske kan du vänta lite och se behovet an innan du exempelvis köper bilstolsadapter eller parasoll. Kolla också om det är någon utrustning inkluderad i priset. Vissa vagnar har exempelvis myggnät och regnskydd inkluderat.

Matchande skötväska?

Vissa har exempelvis skötväska i samma tyg som vagnen. Men du kan också köpa separata skötväskor som är unisex och helt neutrala. En skötväska är inte vad den en gång var. Många bryr sig mycket om design, och en del skötväskor ser ut som helt vanliga väskor – och kan användas som det efteråt. Tänk praktiskt när du väljer skötväska, du behöver få plats med en hel del saker.

När ska du köpa barnvagn?

Många varuhus har stora varulager, men du måste vara beredd på att vissa leverantörer kan ha en leveranstid på åtta till tio veckor. Är du en av dem som vill ha vagnen hemma tidigt? Då är du inte ensam.

– Många köper vagnen flera månader före beräknat förlossningsdatum, säger Tunheim.

Vagn är sällan något folk köper på impuls, i så fall beror det ofta på bra reapris. I dag är det ofta rea i olika butiker under hela året.

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

Signe

Så populært er Signe:7204 personer har detta namn.I 2016 var Signe på 47:e plats bland Topp 50 jentenavn i Danmark 2016. I 2023 var Signe...