FörsökerBehandlingarOlika sätt att få barn som homosexuell

Olika sätt att få barn som homosexuell

olika sätt att få barn som homosexuell
Av Bebisvarlden 229 Uppdaterad 30.04.08
Barn har levt i regnbågsfamiljer länge i Sverige. Bi- och homosexuella kvinnor får barn genom att inseminera hemma eller på klinik utomlands. Och sedan 2005 är det alltså även möjligt att genomföra det på klinik. En vanlig modell är också att ett homosexuellt manligt par går samman med ett homosexuellt kvinnligt par och delar på föräldraskapet. 
Insemination med donatorsperma kan ske på fem sjukhus i Sverige och de barn som blir till kan när de blir vuxna få reda på spermadonatorns identitet. Det är varje landsting som avgör vilka regler som skall gälla för insemination. Det är dock förbjudet enligt lag att särbehandla människor på grund av sexuell läggning inom vården.
 
I Sverige eller utomlands
Insemination i sig rymmer val av många olika slag. Ska man inseminera utomlands kan donatorn förbli okänd för barnet (beroende på klinikens inställning). Ska man göra en heminsemination så finns det en flera val man måste göra om hur familjekonstellationen ska se ut. Förutom de praktiska, moraliska och juridiska frågor som väcks när man vill inseminera, så finns det frågor av annan natur; hur går man praktiskt till väga när man ska inseminera? Vad kan man få hjälp med av den svenska sjukvården?
 
Många väljer också att åka utomlands för att få hjälp med insemination. I bland annat Danmark, Finland och Holland finns det kliniker som har längre erfarenhet av att ta emot homosexuella par. En skillnad mellan att inseminera på klinik i Sverige och utomlands, är att enligt svenska regler så har det barn som kommit till via insemination i Sverige rätt att få reda på vem donatorn är när barnet är 18 år. På en del kliniker utomlans så är det tvärtom så att barnet aldrig kan få reda på vem som är donator.
 
Heminsemination 
Att inseminera hemma är inte så svårt rent tekniskt. I princip går det ut på att ta reda på när ägglossningen infaller (använd vår ägglossningsuträknare), och att sen spruta in sperman. För det sista kan man använda en plastspruta utan nål (finns på Apoteket och brukar användas för att ge medicin till små barn), eller en smal slang.
 
Det finns så klart många andra viktiga aspekter på heminsemination. Inte minst hur man vill forma sin familj. Ska barnet ha en känd far eller inte? Ska pappan vara aktiv och involverad eller passiv? Vem och vilka ska vara vårdnadshavare och under vilka former? Vilken blir medmammans eller medpappans roll? Vad säger lagen?

Sperma kan överföra hiv eller könssjukdomar. Mannen bör alltså testa sig för att utesluta detta. Hiv-test ger bara svar på om mannen var smittad tre månader tidigare. Alltså bör mannen först göra ett test, enbart tillämpa säkrare sex efter testet och efter tre månader göra om testet. Därefter kan inseminationen ske.

Olika familjekonstellationer
Massor av lesbiska, bisexuella och bögar lever med barn i olika familjekonstellationer. Det kan vara bra att ta reda på mer och andras erfarenheter innan man väljer hur man själv vill ha det.

 
Kontakta gärna RFSL, de ordnar föräldrakurser och har mycket bra litteratur i ämnet.
 
Källa: RFSL
 
 

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 
Föregående artikel
Nästa artikel

Senaste artiklarna: