Gravid29 saker som man måste ha varit gravid (eller ha fött) för...

29 saker som man måste ha varit gravid (eller ha fött) för att förstå

Av Maren Eriksen 732 Uppdaterad 19.05.15

Under graviditeten och förlossningen händer många saker som de som aldrig har upplevt dem inte förstår. Här är några av dem.

1. Att få reda på att du är gravid är det konstigaste, mest fantastiska, oerhörda, hysteriska, lyckligaste … ögonblicket i livet. Och under de följande nio månaderna kommer fler sådana upplevelser.

2. Du kommer garanterat att uppleva saker som du aldrig hade förväntat dig. Och det är inte alltid av den trevliga sorten.

3. Du kommer att ha två huvuden, fyra armar, fyra ben – och två hjärtan med olika hjärtrytm. Inte undra på att det känns lite märkligt.

4. Du vill vara illamående. Bortsett från när du är det. För illamående är väl ett gott tecken …? Om det bara inte var så hemskt obehagligt. Och du funderar på om det är bäst att kräkas eller försöka låta bli. Jag längtar till den dagen då jag kan borsta tänderna utan att kräkas ... Smakar inte den här tandkrämen fantastiskt gott, förresten?

5. Vad som helst kan få dig att spy. Som ljud, dofter, att borsta tänderna …

6. Du trodde du visste hur det var att vara dödstrött. Men du förstår snart att den icke-gravida du inte hade en aning.

7. Toafobi är en sak, men skräcken för tecken på att något är fel kan göra det väldigt jobbigt för gravida att kissa. Riktigt härligt i kombination med mer frekvent vattenkastning …

8. Du kommer att lova dyrt och heligt att du inte ska bli en sådan klyschig gravid kvinna som gråter för ingenting, har humörsvängningar och kräver underliga nattliga inköp för att du bara måste ha chokladglass … Och misslyckas …

9. Allt luktar … mer! Både sådant som luktar gott och sådant som luktar illa förstärks. Det som brukar lukta gott kan lukta illa, och omvänt. Och lukt kan trigga illamående.

10. Allt som heter gränser försvinner – för alla andra. Varför i all världen vill andra veta hur mycket mina bröst har vuxit, om jag har börjat vidga mig eller om jag har fått hemorrojder? Jag går inte runt och frågar vilt främmande människor om de kissar på sig när de nyser …

11. Du kommer att uppleva rörelser inne i kroppen som påminner kusligt mycket om scener från Alien. Bli inte skrämd av det!


12. Inga kuddar i världen kan hjälpa dig att hitta en bekväm sovställning när magen växer. Hur i all världen ska du då kunna samla krafter inför förlossningen?


Jag känner på din mage först, och frågar sen. Det är väl okej?


13. En växande mage är en magnet. Främmande händer dras till den – oavsett om du tycker att det är okej eller inte. För det är inte säkert att du blir tillfrågad först.


14. Stickande smärtor kan dyka upp var som helst – ljumskarna, skrevet, magen ... Och allt är helt normalt, naturligt och ofarligt.


15. Allting växer – magen, näsan, fötterna, vristerna ...


16. Någon annan kommer att hicka – inne i dig!​


17. Det finns något som heter slemproppen. Och nej, det är inte din kille. Mot slutet av graviditeten kommer du med intresse leta efter tecken på att slemproppen är på väg ut ur din kropp som en indikation på att förlossningen är på gång. Men otroligt nog märker de flesta inte särskilt mycket av den.


18. Inget är mer retfullt än när någon säger: "Har du inte fött än?" Särskilt när den som säger det står mitt framför dig. För liksom ... det är väl uppenbart?


Första gången mamma och pappa såg dig var du 2,13 centimeter stor. Tänk att kunna berätta något sådant!


19. Du kommer att gå från att bäva inför förlossningen till att längta efter den. Eller i alla fall efter att inte vara gravid längre.


20. Främlingars fingrar inuti dig. Och kanske en liten ultraljudsstav också ... Det som en gång var privat är inte det längre.


21. Smärtlindring kan omfatta nålar, långa sprutspetsar in i ryggen och så kallade sterila kuddar (injektioner med koksaltlösning). Och de här sakerna ska göra smärtorna MINDRE!


22. Du kommer att lägga en massa tid på att sätta ihop en spellista till förlossningen och planera vad du ska ha för kläder med dig. Bara för att upptäcka att du ger fasen i bägge delar!


23. Johnny Cash sjöng om "Ring of fire". Efter att ha fött vet du bara alltför väl vad det handlar om.


24. Revor, sprickor ... Det är inget man vill tänka på. Ve och fasa ... För att inte nämna att bli klippt. Får du också kalla kårar längs ryggraden?


25. Barnskrik – världens vackraste ljud. Det första skriket är magiskt. Några dagar senare kommer du att börja gråta samtidigt som barnet. Hormoner ...


Tänk att det blev en människa! Och inte vilken människa som helst – utan den allra finaste nånsin!


26. Bara för att barnet är ute så är inte förlossningen slut. Va? Jodå, du får krysta ett par gånger till. VA? Seriöst? Moderkakan måste också födas. Det är alltså två saker som ska ut! (Eller ännu fler om du föder tvillingar, trillingar eller fyrlingar – och de kan också ha egna moderkakor. Hu!)


27. Avslag – ett fint ord för fritt flöde av kroppsvätskor de första dagarna eller veckorna efter förlossningen.


28. Toafobin kommer tillbaka efter förlossningen. För tanken på att göra nummer två är inte så tilltalande ...


29. Och otroligt nog är allt värt det. För din belöning är något du skulle ha gett vad som helst för!


Artikeln är inspirerad av Buzzfeed


Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna: