GravidDags att packa väskan?

Dags att packa väskan?

Illustrationsfoto: Shutterstock
Av Marina Nilsson 194 Uppdaterad 30.11.10

Så väljer du rätt BB-väska. Inga andra listor är så omdiskuterade. För vad behöver man egentligen packa till sin förlossning? Här är förslag på tre BB-väskor i olika storlekar! Vilken passar dig – small, medium eller large?

SMALL
Passar speciellt dig som: Föder för andra gången eller mer, och/eller bor nära sjukhuset och lätt kan få hämtat saker under tiden på BB eller patienthotell.
(Med den här väskan räknar du med att sjukhuset kommer att kunna förse dig med en del saker, till exempel bindor och blöjor, som ofta ingår i de ”mammaväskor” man får som ny patient.)

Innehåll:
* Mödravårdsjournal, patientbricka, legitimation och eventuellt förlossningsbrev.
* Tandborste och tvål till mamma.
* Babykläder, babylakan och mjuk filt.
* Mjukiskläder för mamma som passade under senare delen av graviditeten, samt inneskor (om du går omkring i strumplästen så är risken större för att du plockar upp någon smitta).
* Några färdiga smörgåsar till pappa.

MEDIUM
Passar speciellt dig som: Föder för första eller andra gången och vill ha det lite mysigare, men inte måste vara förberedd på alla eventualiteter.

Innehåll:
* Allt som finns i SMALL-väskan + …
* Kamera/Videokamera.
* CD-skivor eller mp3-spelare.
* Amningströja, amningsbehå och amningsinlägg.
* Rena hemresekläder till mamma.
* Necessär med duschprodukter till mamma.
* Stora bindor till mamma.
* Blöjor till babyn.
* Ett rör med tio-kronor, för att köpa snacks, godis och mer ”pappa-mat” i automat.

LARGE
Passar speciellt dig som: Föder för första gången och känner att du blir tryggare med lite extra bekvämlighetsartiklar i väskan.

Innehåll:
* Allt som finns i SMALL-väskan och MEDIUM-väskan + …
* Tidningar eller böcker att läsa.
* Energy-bars och energidrycker till mamma.
* Sprayflaska med vatten eller en svalkande solfjäder.
* Öronproppar, ifall att grannarna är högljudda när du försöker sova.
* Egen kudde.
* Lypsyl, för man får torra läppar av att profylaxandas.
* Sminkväska.
* Extra klädombyte till pappa.
* Liten flaska champagne och lyx-godis för att fira babyns ankomst.

Hur stor var din BB-väska?

”Medelstor”
Hanna Larsdotter Frid, 33 år, mamma till Majken, 4 år, och Lisen, 3 månader:

– Till första förlossningen hade vi faktiskt med oss två väskor, en till mig och pappan och en till bebisen. Men väldigt mycket blev inte använt då, så den här gången nöjde vi oss med en mellanstor till oss alla tre, som dessutom var på hjul eftersom vi bor så nära och faktiskt kunde gå in till förlossningen. I princip hade jag alltså kläder till mig och bebisen och lite godis med mig. Mer godis hade varit toppen, och även egen dryck. Gör jag det en gång till så tar jag med mig snabbgröt eller risifrutti för att ha något godare än råa rostebröd att äta under förlossningsarbetet.

”Stor”
Hanna Sjöberg, 37 år, mamma till Astrid, 3 år, och Tage, 1 år:

– Båda mina väskor får räknas som ”large” men det har visat sig vara bra för jag blev kvar på BB båda gångerna och då hinner det bli några klädombyten. Det bästa var att jag hade passat på att köpa nya fina mysbrallor och amningströjor. Det var skönt med något nytt efter månader i urtvättade mammakläder. Bärsjalen var också jättebra att ha med. Det var mysigt att kunna bära sitt lilla knytt nära, nära ända från början.

”Liten”
Cajsa Tendler, 38, mamma till Walery, 3 år, och Isolde, 8 månader:

– Den här gången blev det en liten väska, med bara det allra nödvändigaste; kläder till bebisen, en mjuk nätbehå, trosor och linne till mig. Jag visste ju att det skulle finnas en massa babyprodukter där så något sådant tog jag inte med mig. Men vi glömde energy-bars och det saknade jag!

 

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

Ge dig själv tid som nyförlöst och mamma

”Kvinnan har haft gott om tid på sig att vänja sig vid alla förändringar i kroppen under graviditeten. Men efter förlossningen händer det mycket...