GravidDet magiska datumet

Det magiska datumet

De beräknade datumen är gissningar, och chansen att pricka rätt är bara 3–4 procent. Illustrationsfoto: Shutterstock
Av Barnmorska Grethe R. Teigen, Mamastork 439 Uppdaterad 04.11.19
Många gravida har både två och tre beräknade datum, men vill föda tidigare än så. De flesta kommer dock inte att göra det, visar statistiken.

De flesta gravida har fått flera olika beräknade förlossningsdatum. De kan ha fått dessa vid första mödravårdsbesöket, vid tidigt ultraljud, rutinultraljudet eller på annat sätt.

Beräknat datum kan räknas ut på flera sätt. Ett är Naegels regel: 9 månader och 7 dagar efter senaste menstruationens första dag. Men oavsett hur datumet har räknats fram tidigare under graviditeten, är det datumet som man får vid rutinultraljudet runt vecka 19 som kommer att gälla resten av graviditeten. Det beräknade datumet blir sällan ändrat efter det.

Många gravida har god koll på när de blev gravida, och kan ibland vara oeniga med det datum som de får av mödravården.

Majoriteten föder lite efter beräknat datum
De flesta gravida vill föda FÖRE beräknat datum, men statistiskt sett kommer de inte att göra det. Dock föder uppemot 70 procent av alla gravida inom en vecka efter beräknat datum. Och det är ju faktiskt en ganska stor andel.

En graviditet räknas som fullgången från vecka 37 till 42. Alltså att du föder någon gång under dessa fem veckor. Bara 3–4 procent lyckas pricka in beräknat datum. Likväl fokuserar många gravida lite väl mycket på just det datumet.

Ställ in dig på att gå över tiden!
Det är bra att ställa in sig på att gå över tiden, särskilt första gången. Enligt statistiken varar den första graviditeten längst. För många kvinnor är det nästan som om all luft går ur dem så fort det beräknade datumet är passerat, och det är synd.

Har vecka 40+0 passerat, utan att du har fött? Slappna av, det är helt normalt. Illustrationsfoto: Shutterstock

Det är inte bara den gravida själv som vill föda tidigare än det beräknade datumet – även många runt omkring verkar inställda på det. De ringer och frågar om något är på gång, hur det går, hur hon känner sig … Och många gravida känner det nästan som en press från omgivningen att bli färdig.

Visst skulle man önska att människorna runt den gravida istället backade upp henne, och inte stressade på detta med förlossningen. Det är inte farligt att gå över tiden – varken för mor eller barn. Det är normalt. Babyn kommer när den är klar!

Ingen vet när och hur förlossningen startar
Vi vet faktiskt inte helt och hållet vilken eller vilka mekanism(er) som sätter igång en förlossning. Den som kommer på det, får säkert Nobelpriset. Så stor är alltså denna gåta, att inte ens de som vet mest om detta förstår det helt och fullt. Så kanske ska vi bara acceptera att vi inte förstår, och glädja oss åt att mammans och barnets kropp löser det tillsammans.

Och så kan du ju fråga din mamma och eventuella systrar om de har fött före, på eller efter beräknat datum. Det är nämligen en del genetik inblandat, så kvinnor i samma familj kan ha en tendens att följa i samma spår. Även om det också här finns många undantag.

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

De mest populära namnen på Island

Island ligger lite efter när det kommer till namnstatistik och den senaste statistiken är från 2018. Nedan hittar du de 50 bästa pojknamnen och flicknamnen....