Det allra vanligaste är att det går hål på hinnorna, och att vattnet därmed går, under den aktiva fasen av förlossningen. Ibland börjar hela förlossningsprocessen med att vattnet går, även om det är vanligast att det börjar med värkar. Det är sällsynt att en baby föds i en intakt fosterhinna. Då ligger alltså babyn fortfarande inne i fosterhinnan med vatten, som den har legat i inuti livmodern, när den kommer ut.
Läs också:
Tar hål på hinnorna om det går långsamt
Vanligen fortskrider förlossningen fint när den väl har satt igång. Det innebär att livmoderhalsen öppnar sig successivt, och babyn tränger gradvis längre ned i bäckenet vartefter som värkarna byggs upp och kommer tätare och tätare.
Men ibland kan det stanna upp lite grann, och inte fortsätta som förväntat. Då får man prova olika sätt att få i gång förlossningen igen. Kanske behöver mamman lite extra energi i form av mat, dricka och/eller vila? Kanske behöver hon byta ställning för att få mer hjälp av tyngdkraften? Kanske hjälper det att tömma urinblåsan för att få mer utrymme i bäckenet?
När en förlossning går trögt är personalen ganska kreativ för att få i gång förloppet igen. Men ibland måste man göra mer än det som nämns ovan. Exempelvis kan man ta hål på hinnorna, så att vattnet går. Värkarna blir oftast betydligt mer effektiva när vattnet har gått, så det kan vara ett bra sätt att få mer kraftfulla och effektiva värkar.