GravidSå fick din baby plats i magen

Så fick din baby plats i magen

Alla bilder är publicerade med tillåtelse: Marry Fermont, Fermont Fotografie
Av anet Molde Hollund 1200 Uppdaterad 04.11.19
Med en nyfödd baby i famnen är det nästan omöjligt att förstå hur den fick plats inne i magen. Fotograf Marry Fermont tar bilder som visar hur det går till.

När förlossningsfotograf Marry Fermont från Fermont Fotografie dokumenterade sin första förlossning visade barnmorskan föräldrarna hur babyn hade legat inne i magen. Vermont älskade bilden, och hon märkte också att föräldrarna tyckte att den var väldigt fin att titta på i efterhand.

– Du ser babyn födas. Men så fort den är ute är det svårt att förstå hur den har kunnat vara inne i dig. Ett sådant foto ger en bild av hur den fick plats, säger Fermont.

Förlossning nummer 100 var hennes egen
Vermont började karriären som förlossningsfotograf 2011, och hon berättar att hon var Nederländernas första förlossningsfotograf.

Den hundrade förlossningen som hon var med på var hennes egen. När hennes dotter Liv kom till världen dokumenterades förlossningen av fotograf Lobke Koppens, som Fermont själv har lärt upp.

När Fermont följer en förlossning ber hon ofta barnmorskan att hålla babyn så att föräldrarna kan se hur den låg inne i magen. En viktig förutsättning för att kunna ta en sådan bild är att babyn har rätt temperatur och att det finns tid att göra det.

Extra speciellt om pappan håller i barnet
– Föräldrarna har sett bilder som jag har tagit, och många önskar en likadan bild på sin egen baby. Vanligtvis vill mamman att hennes partner ska hålla babyn på det sättet, men det är inte alla fäder som vågar det. Ibland visar jag hur de ska hålla babyn, och ger sedan babyn till dem. Men om barnmorskan är där, frågar de också ofta henne om att hålla babyn på bilden. Men det är lite mer speciellt om pappan gör det. Babyn har varit inne i mammans mage så länge, och efter nio månader passar den precis lagom i pappans händer. Frågar du mig, finns det inget mer speciellt. När föräldrarna ser bilderna blir det många ”åååååh” och ”aaaah”. De älskar att se hur deras baby faktiskt fick plats, säger Fermont.

De unika bilderna av de nyfödda barnen har fått internationell uppmärksamhet. När Fermont själv skulle föda stod en bild på dottern och hur hon hade legat i magen självklart på önskelistan.

– Jag planerade att föda hemma i vatten, men det slutade med kejsarsnitt. Lyckligtvis påminde fotografen mig om att vi skulle ta den där bilden. Denny (babyn pappa, reds.anm.) tvekade inte att hålla Liv så, och jag bara älskar den bilden, säger Fermont.

Bilder för att smälta och minnas förlossningen
Nu när Fermont själv har blivit mamma, förstår hon ännu bättre hur viktiga bilderna från förlossningen är. Inte bara för att minnas ett av de mest speciella ögonblicken i livet, utan också för att smälta och bearbeta förlossningen och allt som hände.
– Jag tittar mycket på bilderna. Och jag är säker på att när Liv växer upp, kommer hon också tycka om att titta på dem. De visar hur mycket vi värdesatte att få henne, avslutar Fermont.

Marrys egen dotter Liv i pappa Dennys händer. Foto: Lobke Koppens

Fler av Fermonts bilder på nyfödda:

Du kan följa Marry Fermont på hennes hemsida fermontfotografie.nl och på hennes Facebooksida.

Barnmorska Grethe R. Teigen om bilderna:

Fantastiskt fina bilder, som visar hur den lille ligger ihopkrupen i magen! Väldigt stämningsfulla! Många tycker att det är konstigt att vi kan känna utvändigt hur babyn ligger. Cirka 60 procent av barnen ligger med ryggen mot vänstra sidan, cirka 40 procent har ryggen mot högra.

Många säger att de tycker att det är otroligt att babyn har fått plats inne i magen, när de ser storleken. Vissa tycker att det är konstigt att barnet ligger så många veckor med huvudet nedåt – och undrar om det inte är skadligt.

De nyfödda barnen älskar närhet och att ligga tätt intill, de tycker inte om att bli påklädda – det känns lite läskigt. När man lägger babyn på mammans bröst ser man att de ligger med uppdragna ben, de fortsätter alltså att ligga hopkrupna ett bra tag. Barn som har legat länge i säte behöver extra lång tid på sig innan de naturligt kan sträcka ut sina ben.

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

De mest populära namnen på Island

Island ligger lite efter när det kommer till namnstatistik och den senaste statistiken är från 2018. Nedan hittar du de 50 bästa pojknamnen och flicknamnen....